Svensk medborgare gripen i Irak

1:28 min

Den svenske medborgaren Abid Al-Sahlani som är politiker i Irak har gripits i Bagdad. Svenska UD bekräftar att en svensk gripits, men att man ännu inte fått klarhet i varför. Mycket är oklart även för familjen, säger den gripnes dotter, den svenska centerpartistiska riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani.

– Det vi vet är att säkerhetspolisen har omringat hans kontor där han jobbar och påstått att han har organiserat, förberett och uppmuntrat människor att delta i demonstrationerna i Bagdad, säger hon.

Det var i lördags som hennes pappa Abid greps på sitt kontor i Bagdad. Abid Al-Sahlani är partiledare i Irak och en känd politisk person.

Alla män på faderns kontor greps av polisen, även hennes 16-årige bror som var på besök, men alla utom fadern är släppta.

Enligt dottern Abir har inga formella anklagelser riktats mot hennes pappa. Själv tror hon att det är faderns politiska motståndare som vill åt honom.

– Det är nog bara för att skrämmas. Eftersom han inte själv deltagit i demonstrationen har de absolut inga belägg för de här anklagelserna.

Abir Al-Sahlani har figurerat i nyhetsbevakningen den senaste tiden på grund av en utredning om över tre miljoner försvunna eller oredovisade biståndsmiljoner i två projekt i Irak som Abir Al-Sahlani lett. Där ska fadern Abid också ha varit verksam och bland annat tagit emot stöd till sitt parti.

Abir Al-Sahlani tillbakavisar anklagelserna, men hon tror ändå att de svenska mediernas bevakning spelat faderns politiska motståndare i händerna.

– Jag tror att det kan ha öppnat den möjlighet som hans politiska fiender har sökt efter, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista