Fängslad svensk i Irak frisläppt

1:01 min

Den svenske medborgaren Abid Al-Sahlani, som hållits tillfångatagen i Irak sedan i lördags, har släppts på fri fot. Han frigavs från fängelset i Bagdad nu vid lunchtid.

– Han lät munter, men bara ytligt. Jag känner min pappa väldigt bra. Han håller uppe skenet inför andra, framför allt polisen. Han är glad att det här över, men jag känner på mig att han känner sig väldigt djupt sårad, säger hans dotter Abir Al-Sahlani.

När hon fick tag på sin far befann han sig utanför fängelset i Bagdad, där han hållits fången, och höll precis på att få tillbaka sina personliga ägodelar.

Som Ekot berättat tidigare är Abid Al-Sahlani verksam politiker i Irak. Varför han greps är ännu oklart, även för hans dotter Abir Al-Sahlani som är riksdagsledamot för Centerpartiet i Sverige.

– Jag tror det här handlar om en politisk bestraffning. Man ska inte tro att man är något, och inte sätta sig emot makthavarna, säger hon. 

Hur känner du dig nu?
– Jag är jätteglad att han är fri, men är lite rädd för matematiken efteråt. Kommer de nu ständigt att komma på besök eller låter de honom vara på riktigt och behandlar honom som en fullvärdig medborgare?

Abid Al-Sahlani greps i lördags på sitt kontor i Bagdad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista