Brödraskapet anklagas för tortyr och uppvigling

Mursi åtalas
2:34 min

Egyptens avsatte och gripne president Mohamed Mursi, kommer att ställas inför rätta, åtalad för inblandning i demonstranters död.

Ytterligare 14 andra medlemmar av det muslimska brödraskapet åtalas också - för bland annat uppvigling till våld. Något rättegångsdatum finns ännu inte.

Anklagelserna mot den avsatte presidenten Mursi går tillbaka till de stora demonstrationerna i Kairo i december förra året.

De kom som en reaktion på det kontroversiella maktdekret Mursi utfärdat där han satte sig själv över landets lagar.

Kväll efter kväll omringades presidentpalatset av tiotusentals demonstranter.

Och enligt det muslimska brödraskapet vägrade polis och militär skydda palatset, varpå islamisterna själva mobiliserade sina anhängare.

10 människor dödades i sammandrabbningarna, långt fler misshandlades och torterades av brödraskapet - ofta inne på palatsområdet.

För egyptiska aktivister, som själva under Mubarak varit med och försvarat brödraskapet, och nu misshandlades av dem, blev dessa händelser droppen som gjorde att man då, i december, började tala om det första folkliga upproret mot ett islamistiskt styre någonsin i Arabvärlden.

Det ser inte ut att finnas några konkreta bevis för att Mursi själv uppmanade till våld mot demonstranter.

Däremot finns det videoklipp där flera andra ledare för brödaskapet, exempelvis de nyss gripna Mohamed el Beltagi och Essam el Erian, manar sina anhängare att försvara presidentpalatset.

De påstår även att demonstranterna till åttio procent består av kristna.

Människorättsaktivister reagerade också mycket starkt när president Mursi i TV påstod att flera av de gripna demonstranterna erkänt att de var inhyrda proffsprovokatörer.

Men dessa påstådda erkännanden var av allt att döma framtvingade av brödraskapet under tortyr. Polisen genomförde inga sådana förhör.

Anklagelserna mot Mursi är allvarliga, men många egyptier anser att de bleknar i ljuset av det som skett sen dess: hundratals döda under militärens blodiga stormning av brödraskapets tältlägerprotest.

Och det är svårt att blunda för symboliken i att Mursi, Egyptens förste folkvalde president, åtalas bara 12 dagar efter det att den förre diktatorn Hosni Mubarak släppts ur fängelse i väntan på rättegång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".