1 av 2
Grafik: Avspärrningar i samband med statsbesöket
2 av 2
SL-bussar kommer inte att kunna trafikera Gamla stan vid Obamas besök. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Så drabbas SL-trafiken under Obamas besök

Undvik buss, välj tunnelbana. Men försök inte att åka från Kungsträdgårdens station. Det är råden inför Obamas besök från SL, där man räknar med ett svåröverskådligt trafikkaos. Redan under tisdagsmorgonen började kollektivtrafiken att påverkas av avspärrningarna.

– Våra resenärer kommer inte att kunna få lika utförlig information som när vi har andra störningar i Stockholm. Det här är en exceptionell situation, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på SL.

Det är avspärrningarna i anslutning till Gamla stan, regeringskvarteren och Grand hotel som ställer till det mest för SL. De busslinjer som normalt passerar där kommer inte att rulla som vanligt. Men även andra linjer drabbas.

Redan på tisdagsmorgonen dirigerades delar av busstrafiken om, när polisen började att sätta upp vägspärrar.

– Det är svårt att ge fullständig information. Tipset är att om man ska resa med buss så blir det svårt, säger Jesper Pettersson.

Förutom de linjer vars körvägar direkt påverkas kommer trafikkaoset i stort även påverka de andra stadsbussarna, enligt SL, i form av följdförseningar.

Tunnelbanans station Kungsträdgården stängs, och tågen vänder på T-centralen i stället.

I övrigt går tunnelbanan och pendeltågen som vanligt, med reservation för tillfälliga stopp om Obamas kortege passerar i närheten. SL varnar även för att fler tunnelbanestationer kan stängas om alltför många resenärer strömmar till.

Fakta: Störningar i SL-trafiken

Busslinjer som får ändrad körväg och i flera fall glesare trafik: 1, 2, 3, 4, 40, 42, 43, 44, 53, 55, 56, 62, 69, 76 och 96.
Busslinjer som inte trafikeras: 52, 59, 65, 70, 72 och 73.
Trafiken väntas återgå till normalläge vid 19-tiden på torsdag.

Kungsträdgårdens t-banestation stängd från 8.00 på onsdag till 13.00 på torsdag.

Se SL:s hemsida för mer detaljerad information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista