I augusti nyregistrerades 21 600 nya bilar i Sverige. En ökning med nästan tre procent jämfört med augusti förra året. Foto: David Zalubowski/Scanpix.

Ljusglimt för bilförsäljningen i Sverige

"Jag tror att 2014 blir starkare, och även 2015"
1:33 min

Försäljningen av bilar ökade något i augusti. Glada siffror, tycker Bertil Moldén, vd för branschorganisationen Bil Sweden, som tagit fram statistiken.

– Ja, det är glädjande, vi ser med tillförsikt fram mot andra halvlek, säger han.

Ja, andra halvlek, alltså andra halvåret i år, ska bli än bättre, enligt Bertil Moldén.

I augusti nyregistrerades 21 600 nya bilar i Sverige. En ökning med nästan tre procent jämfört med augusti förra året. Därmed har nyregistreringarna ökat två månader i rad. Volvo V70 sålde mest, nästan 12 000 bilar.

Men det är bara de senaste månaderna som gått bättre. Jämför man till exempel första halvåret i år med samma period förra året, så är resultatet klart sämre.

På lång sikt är trenden än tydligare: År 2007 såldes nästan 16 miljoner bilar i Europa.  I år väntas det sluta med runt 12,5 miljoner bilar.

Det handlar om en ljusglimt fordonsmörkret; vändningen är på gång. Så tror Bertil Moldén. Nu kommer högkonjunkturen.

– Ränteläget är lågt, konjunkturen är uppåtgående. Börsen har varit förhållandevis stark. De som har jobb har pengar att spendera, Jag tror att 2014 blir starkare, och även 2015, säger han.

Moldén tror inte alls på idén om peak car, att allt färre köper bil, generellt sett, en trend som anats i flera västländer. Tvärtom, alla gamla miljöfarliga bensinbilar måste bytas ut, fort.

– Hela svenska fordonsflottan, det är 4,4 miljoner som rullar just nu, de behöver bytas ut i en mycket mycket snabbare takt än vad som skett hittills, om vi ska nå fossiloberoende 2030, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".