Foto: Scanpix

Risker med bröstmjölksersättning i fattiga länder

Lockas av reklamen
1:44 min

Att minska barnadödligheten i världen är ett av de så kallade millenniemålen som ska vara uppfyllda till 2015 för att förbättra livet för världens alla fattiga. Bättre vaccinationsprogram har hjälpt till att nära nog halvera barnadödligheten. Men fortfarande dör uppemot en miljon barn per år på grund av utebliven amning under barnets första sex månader.

– Det är nånstans mellan sex och 20 gånger högre risk att dö om man får mjölkersättning jämfört med att amma, säger Amal Omer Salim forskare i Internationell mödra- och barnhälsovård på Uppsala universitet.

– På grund av de enkla sjukdomar som uppstår när man inte har rent vatten och inte kan göra rent flaskorna, eller när man har inte råd att köpa mjölkersättning så att det räcker, utan man får späda ut den. Och med en diarrésjukdom och när det inte finns bra sjukvård, så kommer barnet att bli mer sjukt och undernärt och till slut kan det ha ett dödligt utfall, berättar Amal Omer Salim.

Sverige har tillsammans med andra länder i sin biståndsverksamhet, engagerat sig i att förmå fler kvinnor i utvecklingsländer att amma sina barn. Ändå dör uppemot en miljon barn varje år till följd av att de ersätter amning med bröstmjölkersättning i pulverform.

Till skillnad från i väst så är rekommendationen i afrikanska länder att även hivpositiva mödrar som tar bromsmediciner bör amma under de första sex månaderna.

I vissa asiatiska länder måste kvinnor sluta amma för att de tvingas tillbaka till arbetet tidigt. I andra fall slutar kvinnor amma av kulturella skäl, eller för att de lockas av reklamen om bröstmjölkersättning, en produkt som fortfarande marknadsförs i fattiga länder - trots att den alltså oftast orsakar mer skada än nytta.

Idag finns uppförandekoder som reglerar marknadsföringen. men det hjälper inte när mjölkersättningen är så lätt att få tag på säger den svensktalande, sydafrikanske läkaren Karl Le Roux.

– I varje liten affär kan man köpa en burk formula - mjölkersättningspulver -och det är tragiskt, säger Karl Le Roux som helst skulle se att mjölkersättningen bara gick att få ut på recept.

– Skadan som är gjord ser man varje dag här genom barn som dör. Och jag tycker att ingen mamma borde kunna få formulamjölk utan att en läkare skriver ut det.

Ett längre reportage finns på P1-programmet Studio Etts hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".