Allt förorenat kylvatten i tankar på Fukushimas område. Foto: Kyodo News/Scanpix.

Svårt att hantera radioaktivitet från Fukushima

1:37 min

Ännu ett område med hög strålning har upptäckts nära det havererade kärnkraftverket i Fukushima i dag. Det blir allt svårare att hantera radioaktiviteten efter olyckan, enligt Jan Johansson som är specialist på avdelningen för strålskydd på svenska Strålsäkerhetsmyndigheten.

Stora mängder vatten används nu för att kyla ner bränslet i reaktorerna.

– Helt klart är ju att mängden av förorenat vatten som finns på anläggningen, och hur det vattnet rör sig, är en större utmaning, kanske, än man från början såg framför sig, säger han.

Nu i helgen mätte man upp strålningsdoser på 1 800 millisivert i timmen. En mycket hög dos, enligt Jan Johansson. Om det hade handlat om den farligaste sortens strålning, gammastrålning, hade dosen kunnat vara dödlig.

Att man upptäcker så höga doser tyder på läckor, men det är inte det enda problemet. En annan fråga är vad man ska göra av allt förorenat vatten som används som kylvatten och som sedan förvaras i tankar på området. Det handlar om cirka 1 000 stycken hittills.

Planen är att vattnet ska renas så mycket som möjligt och sedan släppas ut i havet. Det sa chefen för Japans strålskyddsmyndighet i dag. Men hur det ska gå till vet man fortfarande inte, säger Jan Johansson.

– Någon lösning på hur man ska kunna rena vattnet så mycket att det går att släppa ut det, det har man hittills inte lyckats med. Så att den situation som de står inför är ju svår, säger han.

Företaget som äger kärnkraftverket i Fukushima, Tepco, har fått skarp kritik för hur saneringsarbetet har skötts. Men enligt Jan Johansson är det inte säkert att någon annan hade kunnat lösa det bättre, om olyckan 2011 hade skett någon annanstans i världen.

– Det är svårt. Och när det gäller förorenat vatten i de här mängderna så är det mycket svårt. Det är väl just vad de här händelserna visar, att man behöver en långsiktig strategi för att minska vattenmängden och inte öka den.

Ci Holmgren

Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista