Det var idel glada miner från finansminister Anders Borg och Ericssons vd Hans Vestberg när Ericssons miljardsatsning presenterades. Foto: Erik Olsson/Scanpix.

Borg hyllar Ericssons miljardsatsning

1:34 min

Telekombolaget Ericsson meddelade i dag att man miljardinvesterar i tre nya datacenter. Finansminister Anders Borg fanns på plats när miljardsatsningen presenterades.

Ericssonchefen Hans Vestberg pekade på investeringens betydelse för att bolaget ska kunna behålla sin världsledande position.

– Det här är någonting som vi gör för att satsa långsiktigt för att kunna behålla vår position som världsledande inom vårt verksamhetsområde, säger han.

Det handlar om 7 miljarder i investeringar under fem år, vilket kan jämföras med Ericssons totala årliga forskningsbudget på drygt 30 miljarder kronor.

Quebec i Kanada får 2 miljarder av investeringen och Sigtuna och Linköping för dela på 5 miljarder.

Redan 2014 ska de gigantiska anläggningarna börja användas i Sverige. År 2015 tas de i bruk i Kanada.

– Det kommer att skapa 60-100 nya jobb men det viktigaste är kanske att vi behåller befintliga jobb inom forskning och utveckling i Sverige, säger Hans Vestberg.

Med på presskonferensen var finansminister Anders Borg och han sa sig vara stolt över Ericsson som bolag. Anders Borg pekade i positiva ordalag på betydelsen av en sådan här långsiktig satsning för svensk industri.

– Jag vill tacka Ericsson som i och med den här satsningen visar att man tar ett långsiktigt ansvar för svensk industri. Detta är en signal att man kommer vilja vara kvar i Sverige länge, säger finansminister Anders Borg.

En gång sa man att det som är bra för Volvo är bra för Sverige. Kan man säga i dag att det som är bra för Ericsson är bra för Sverige?

– Ja det kan man absolut.

Ericsson har i dag cirka 9 000 anställda inom forskning och utveckling i Sverige. Telekomföretaget har sammanlagt 17 000 anställda i Sverige.

– Det ska vara attraktivt för företag att investera i Sverige, säger Anders Borg som menar att regeringen arbetat aktivt för detta bland annat genom att sänka bolagsskatten.

– Sverige ska fortsätta att vara ett av de länder som ligger längst fram när det gäller att lägga resurser på forskning och utveckling.

 Enligt Borg har han och Hans Vestberg sedan länge en nära dialog.

 – Det är relativt ofta vi pratar i telefon. Ericsson är en bra samtalspartner, säger Anders Borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista