Anders Fogh Rasmussen vid presskonferensen i Bryssel. Foto: John Thys/Scanpix

Oklara besked från Nato-chefen om Syrien

1:40 min

Nato ska inte ha någon utvidgad roll i en eventuell militär attack mot Syrien. Det sade militäralliansens chef, Anders Fogh Rasmussen idag. Samtidigt anser Nato-chefen att omvärlden måste ge ett "kraftfullt svar" när hundratals människor har blivit dödade av kemiska vapen.

– Målet för ett sådant svar ska vara att skicka ett mycket tydligt meddelande, inte bara till regimen i Damaskus utan alla tänkbara framtida användare av kemiska vapen, att man inte kan göra det utan en hård internationell reaktion.

Vid en presskonferens här i Bryssel idag sa Anders Fogh Rasmussen att han har fått information som gör att han personligen är övertygad om att det är den syriska regimen som är ansvarig för den dödliga kemvapenattacken den 21 augusti.

Men i samma andetag sade han att Nato aldrig kommenterar underrättelseinformation, gav Rasmussen inga detaljer om vad som har fått honom så övertygad.

I vintras skickade Nato patriotmissiler till sin allierade Turkiet, som skydd mot attacker från Syrien. Om och när det nu blir ett militärt angrepp mot Syrien kommer Nato inte agera aktivt, säger Anders Fogh Rasmussen. Det blir en fråga helt för enskilda länder i, och kanske utanför, Nato.

– Jag skulle föreställa mig en mycket kort, beräknad, riktad operation. Man behöver inte Natos ledningssystem för att genomföra en så kort, beräknad, skräddarsydd militär operation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista