Polisen: Svårt komma åt sajter för sexköpare

"Det var alla småtjejer de var ute efter"
1:24 min

Polisen har ingen möjlighet att stoppa sajter som förmedlar prostituerade på nätet, även om det handlar om barn som säljer sex. Maggie är en av dem som har annonserat ut sex på nätet, och hon är kritisk till att sajterna får finnas kvar.

– Jag tycker att det är så sjukt uppbyggt, att det ens kan finnas en sån sida där du kan gå in och erbjuda erotiska tjänster. Och gratis lägga upp annonser på din egen kropp, säger Maggie.

Hon började sälja sex när hon var 16 år. Först på gatan, sedan efter att ha lagt upp annonser på nätet.

– Det är sjukt i ett samhälle där det är olagligt att köpa sex. Och det är sjukt att de vill ha så pass unga tjejer. Det fanns väldigt många äldre kvinnor på de här sajterna, men det var alla småtjejer de var ute efter, säger Maggie.

Den största delen av prostitutionen i Sverige förmedlas i dag via nätet på hemsidor med .se-adresser, alltså svenska toppdomäner.

Men Anders Ahlqvist, som är it-expert på rikskriminalen säger att det är omöjligt för polisen att stänga de här sajterna även om man skulle vilja det. Anledningen är att servrarna står i utlandet.

– Lagstiftningen ser ut som den gör. Man skyddar sig genom att lägga de här i länder där den här typen av företeelser inte är brottsliga. Då blir det svårt att komma åt dem för svenska myndigheter, säger Anders Ahlqvist.

Samtidigt som de här sajterna möjliggör för sexköpare att begå brott är de också ett verktyg när polisen vill utreda den här typen av brottslighet, säger Anders Ahlqvist.

– Det är naturligtvis så att vi inte vill att de här sajterna ska finnas. Men självklart är det så att vi använder alla möjliga uppslag när det gäller att motarbeta den här verksamheten, säger han.

Verkligheten i P3:s serie om barnsexhandel fortsätter tisdag kväll kl 18.03 i P3.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".