1 av 3
Vibeke Hammarström, ombudsman och ansvarig för chefsfrågor vid kyrkans akademikerförbund.
2 av 3
Översikt över kyrkomötet i universitetsaulan i Uppsala. Arkivfoto: Staffan Claesson/Scanpix
3 av 3
Maria Berg, kyrkoherde i Skapnäcks församling. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio

Mannen som ledare - norm inom svenska kyrkan

Hör ofta att hon inte är "en riktig präst"
1:44 min

Svenska kyrkan står fortsatt inför stora utmaningar i fråga om jämställdhet mellan könen. Det anser Kyrkans Akademikerförbund som i en ny bok hävdar att mannen fortsatt är norm för vem som har rollen som ledare inom kyrkan och att kvinnliga chefer står för något som är avvikande.

Maria Berg är kyrkoherde i Skarpnäcks församling och blir ofta betraktad som annorlunda – för att hon är kvinna.

– Att jag måste alltid vara beredd på att den jag möter hade förväntat sig att det skulle vara en man, när jag kommer som präst.

Hon arbetar som präst och arbetsledare för Skarpnäcks församling i Stockholm hör ofta att hon inte är "en riktig präst" för att hon är kvinna.

Hon är också en av de 25 kvinnliga kyrkoherdar, av landets totalt 250, som intervjuats i boken "Kyrkoherde och kvinna" och som presenteras av Kyrkans Akademikerförbund.

Flera av kvinnorna i boken berättar om negativa attityder från bland annat manliga kollegor och om kraven på att de förväntas vara mer omhändertagande i sin chefs-roll än sina manliga kollegor.

Men bokens viktigaste uppgift, anser Kyrkans Akademikerförbundet, är att öka fokus på jämställdhet inom Svenska kyrkan, eftersom att kyrkan står inför en stor omorganisation då församlingar och samfälligheter ska slås ihop. Och då är det viktigt att också kvinnor ska bli aktuella för de nya chefsposterna.

– Kyrkan brister i att se hur vi påverkas av vilka föreställningar vi har. Och där brister vi som alla andra. Men det är en viktig utmaning för kyrkan att ta tag i, säger Anna von Malmberg, samordnare för arbetsmiljöfrågor vid svenska kyrkans arbetsgivareorganisation och håller med om att man fortsatt har stora utmaningar när det gäller jämställdhet.

Hur går ni vidare nu?

– Nu ska vi fortsätta att utbilda chefer och arbetsgivare i hur viktigt det är att skapa jämställda förhållanden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".