Nu behövs folkhälsokampanjer som ger kunskap om vilka risker västvärldens levnadsvanor medför. Foto: Scanpix

Hjärtproblem ökar i fattigare länder

"Läkemedel som är för dyra och alldeles för få doktorer"
1:53 min

Trots att människor i rika länder löper högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, är dödligheten i hjärtåkommor vanligare i medel- och låginkomstländerna. Det konstaterar kanadensiska forskare efter att ha undersökt drygt 150 000 personer från 16 länder. Studien presenterades igår på hjärtkongressen i Amsterdam.

Forskarna undersökte hur många riskfaktorer deltagarna hade. Till exempel rökning, högt blodtryck, diabetes och för lite fysisk aktivitet. De kontrollerade också vilka förebyggande insatser som patienterna hade fått.

Resultaten visar att riskfaktorer var vanligare hos människor i höginkomstländerna och att de oftare lades in på sjukhus för behandling och förebyggande åtgärder.

Samtidigt var andelen allvarliga och dödliga hjärtsjukdomar högre i de fattiga länderna.

Och Joop Perk, senior professor vid Linneuniversitet i Kalmar, säger att medan västvärldens hjärtproblem minskar, så ökar de i övriga världen.

– Man ser att den här explosionen av hjärtsjukdomar som håller på att ebba ut i västvärlden nu rullar in som en tsunami i de andra länderna. Då märker man i den kommande studien att de har mycket större bekymmer, läkemedel som är för dyra och alldeles för få doktorer. Å ena sidan har de ärvt våra hjärtsjukdomar, å andra sidan har de inte ärvt våra resurser att göra något åt det.

– För att undvika att västvärldens skadliga levnadsvanor exporteras till andra länder behövs insatser på flera plan, säger Joop Perk.

Själv jobbar han två månader varje år i Zambia, och där har han hittills inte haft en enda patient med hjärtinfarkt.

Men nu behövs folkhälsokampanjer som ger kunskap om vilka risker västvärldens levnadsvanor medför. Framförallt handlar det om att stoppa rökningen.

– Det som slår allt är rökning. Den står för 60 procent av förklaringen. Om man i de här länderna blir mycket tuffare mot rökningen och skapar tobaksfria miljöer så gör man den största vinsten. Vi vet att i de här länderna röks det kopiöst, kopiöst mycket. Så det här är en rent politisk fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".