Foto: Diane Bondareff/Scanpix.

Microsoft köper Nokias mobiltelefonenhet

Microsoft köper Nokias mobiltelefonenhet för 5,44 miljoner euro. Avtalet väntas bli klart första kvartalet 2014 och måste godkännas av Nokias aktieägare och konkurrensmyndigheter, rapporterar Reuters.

– Nu går en tidsepok i graven och det är jättetragiskt för Norden, säger Telekomanalytikern Helena Nordman-Knutsson och fortsätter:

- I början av mobiltelefonins historia handlade allt om att kunna ringa och prata med varandra. Men 2008 kom Apple in med en revolutionerande idé om att man också skulle ha ett bra operativsystem i mobilen. Gränsnittet och användarvänligheten var betydligt bättre än det som Nokia kunde erbjuda.

Stora teknikjättar som Samsung, Microsoft,  Apple, Google och Sony tar över efter mobiltillverkare som Nokia och Ericsson.

Och jättarna har fördelen av att kunna koppla samman mobiltelefonerna med sina andra produkter som surfplattor och datorer.

– Du använder din mobil på ett annat sätt idag. Du tittar på din mobil samtidigt som du tittar på tv och sen kanske du går över till din laptop. Den här trenden kräver av de stora jättarna att de har alla de här skärmarna i huset, säger Helena Nordman-Knutsson.

För Nokias del handlar framtiden om att satsa på mobiltelefonsystem och nätverk, enligt Helena Nordman-Knutsson.

– Man kan jämföra Nokias verksamhet med Ericssons. Det kan bli så att Ericsson nu får en starkare konkurrent i och med att Nokia fokuserar allt på nätverk, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".