Foto: Jussi Nukari/Scanpix.

Försäljning nystart för Nokia

1:28 min

Microsoft-köpet av Nokias mobilverksamhet är en nystart för bolagets strävan att ta tillbaka förlorad mark på mobiltelefonmarknaden.

– För Nokia är det här en viktig nystart och från en finansiellt stark position kan vi påbörja nästa kapitel, säger Nokias styrelseordförande Risto Siilasmaa, i ett uttalande på Nokias webb om affären som ger Nokia motsvarande drygt 47 miljarder svenska kronor.

Det kommer inte helt oväntat att Microsoft väljer att köpa Nokias mobiltelefonverksamhet.

Ända sedan företagen ingick partnerskap i februari 2011 och tillsammans utvecklade den nya Lumia-telefonen, med windows som operativsystem, har det spekulerats i ett övertagande.

Inte minst eftersom det har ansetts vara nödvändigt för Nokia att förr eller senare renodla sin verksamhet.

För Nokias del betyder försäljningen av mobiltelefondelen att man nu koncentrerar sig på sina tre affärsområden: infrastruktur och tjänster på nätet, kart- och lokaliseringstjänsten HERE samt Advanced Technologies som fokuserar på teknologiutveckling och licensiering.

Försäljningen av mobiltelefonverksamheten innebär att runt 32,000 anställda flyttas över till Microsoft, av dom finns 4,700 i Finland.

Även Nokias vd Stephen Elop går över till Microsoft, han lämnar därför Nokias styrelse redan idag.

Tillförordnad vd blir enligt finländska medier ekonomichefen Timo Ihamuotila.

Avtalet väntas träda i kraft under första kvartalet nästa år, men måste först godkännas av Nokias aktieägare och konkurrensmyndigheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista