Markarydsbor trötta på brottsligheten

En tredjedel av landets kommuner hyr in vaktbolag eller har grupper som patrullerar nattetid och en del har också diskuterat frågan om kommunal polis istället för statlig. I Markaryd har både invånare och politiker tröttnat på polisbristen.

– När man pratar med folk så känner de ju allihopa att det är osäkert. Många vågar inte gå ut efter att det blivit mörkt. I alla fall inte om de bor utanför själva samhället, säger Gertrud Galster, en av de markarydsbor som har engagerat sig. 

Det är många som har tröttnat på brottsligheten i Markaryd i gränstrakterna mellan Småland, Halland och Skåne.

Efter ett uppmärksammat mord på en lantbrukare 2003 bildades Sjöbodagruppen som snabbt samlade in 12 000 namn mot våldet på landsbygden och med kravet på fler poliser.

Skeptiska till löften
I fjol lyckades man få hit justitieminister Thomas Bodström, men hans löften om en växande poliskår i landet möttes med skepsis här i samhället där polisstationen ofta står tom.

Andreas Hedin som säljer lås och larm i en butik märker tydligt av oron i samhället.

– Folk kommer in och köper mer lås och larm. De är oroliga när de är hemma till och med. De sätter upp överfallslarm vid sina sängar så att det kan komma en väktare om det händer någonting.

– Jag märker det på min egen mor och far till exempel. De låser även om de är hemma och det gör jag själv med. Man vet inte vem som står utanför dörren.

Men litar man inte på polisens närvaro?

– Vilken närvaro? Den är väl rätt så obefintlig här så vitt man har sett själv i alla fall. Så då är det fritt fram.

Öppet bara på måndagar
Polisstationen ligger vägg i vägg med kommunhuset. Dörren är låst. ”Öppet bara måndag eftermiddag” står det på en skylt.

Men via en bakdörr kommer vi ändå in och träffar närpolischefen Christer Jönsson. Tre och en halv tjänster räcker inte så långt och även om han inte vill överdriva brottsligheten i trakten så förstår han folks oro.

– Vi har förstått att kraven är stora och försöker göra så gott vi kan med den begränsade numerär som vi är. Vi får se myndigheten som en stor helhet som vi kan nyttja oss av, säger Christer Jönsson.

Tycker du själv att det känns som att ni ger en tillräckligt god polisservice i Markaryd idag?

– För närvarande kan jag inte hålla med för jag vill ju ha samma utdelning på min skattekrona som man har i de större städerna.

Men du förstår kommuninnevånarna om de inte är nöjda idag?

– Jag förstår att de ställer större krav.

Grannsamverkan
Kommunledningen i Markaryd har försökt tvinga fram en omfördelning av länets polisresurser, man har startat grannsamverkan, och i något samhälle har invånarna gått samman i vaktrundor.

Det kristdemokratiska kommunalrådet Bengt Germundsson är besviken på statens insatser och han kan mycket väl tänka sig en kommunal polis som nu diskuteras på flera håll.

– Jag tror att det skulle vara ett mycket intressant projekt att kunna gå in i. Får vi finansieringen så är jag övertygad om att vi har en organisation som fungerar betydligt mer flexibelt än polisens organisation. Jag tror att en kommunal försöksverksamhet faktiskt skulle kunna vara positiv även för myndigheten, säger Bengt Germundsson i Markaryd.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Ekots enkät

  • 259 av 290 kommuner har svarat. Av dessa har 29 diskuterat frågan om kommunal polis. Några av dem har ansökt om att få starta på försök, däribland Tranås och tidigare Sävsjö. 
  • 77 kommuner uppger att de har verksamhet som är parallell med polisverksamhet, till exempel bevakningsföretag, väktare, byalag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".