Amurfloden närmar sig nio meter över normalnivån. Foto: Alexei Nikolsky/Scanpix.

Översvämningarna i östra Ryssland förvärras

Högsta vattenflödena på 120 år
1:25 min

I ryska Fjärran östern fortsätter Amurfloden att stiga och närmar sig nu nio meter över normalnivån.

Ytterligare 1 000 bostäder har beordrats evakueras i näst största staden Komsomolsk. Hittills har 100 000 tvingats lämna sina hem.

Med vatten upp till axlarna kämpar några män med att baxa ut en gris från en lada där vattnet står upp till taknocken.

Via rysk tv är det svårt att se, men vattnet har faktiskt stigit över åtta meter längs med Amurfloden. Där syns inte heller de 100 000 som tvingats bort av vattenmassorna eller förödelsen i alla hus vars tak skymtar i bilderna tagna från helikoptrar.

Normalt stiger Amurfloden vid den här tiden, men aldrig mer än sex meter. Så här höga flöden har ryska meteorologer inte noterat på 120 år. Och det är risk för mer vatten varnar myndigheterna. Vattenmassor som hotar 50 000 ytterligare i städer och byar längs floden.

I lördags bytte president Vladimir Putin ut sin högste chef i Fjärran Östern, den tidigare anses inte ha klarat av naturkatastrofen. Men i tv lovade Putins försvarsminister Sergej Shajgu att allt ska ha återställts inför den annalkande vinterfrosten.

– Eftersom frosten börjar komma måste folk få tillbaka normala bra förhållanden, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".