Enligt Risto Siilasmaa, Nokias styrelseordförande, kan företaget inte kan utvecklas på egen hand längre. Foto: Markku Ulander, Lehtikuva/Scanpix.

Nokia säljer för att renodla sin verksamhet

1:58 min

I Finland upphör Nokia med sin mobiltelefontillverkning och säljer hela mobiltelefonverksamheten till Microsoft. Anledningen är att företaget anser sig vara tvunget att renodla sin verksamhet sa Nokias styrelseordförande Risto Siilasmaa på en presskonferens för en stund sedan.

– Det här är det svåraste beslut jag har varit inblandad i, inte affärsmässigt, men känslomässigt, sa Nokias styrelseordförande Risto Siilasmaa vid dagens presskonferens.

Nokia har inte resurser att ensamt utveckla alla delar. Den här affären skapar mera värde för våra aktieägare, än vi annars hade kunnat åstadkomma, sa Siilasmaa om affären där Nokia säljer sin mobiltelefonverksamhet för drygt 47 miljarder svenska kronor till Microsoft. Billigt anser många analytiker.

Microsoft och Nokia ingick partnerskap i februari 2011 och har tillsammans utvecklat Lumiatelefonen med windows som operativsystem.

Det har länge spekulerats i ett köp, eftersom det har ansetts nödvändigt för Nokia att renodla sin verksamhet. Många utländska analytiker är förvånade över att det sker just nu, när Lumia har börjat gå bra.

Men Ilkka Rauvola, börsanalytiker vid Danske Bank i Finland säger till Yle att han inte är förvånad.

– Vi sa redan i juni, juli att Microsoft var på väg hit. Det fanns rykten om saken, säger han.

I uppgörelsen ingår att personalen – sammanlagt runt 32 000 personer över hela världen, 4 700 i Finland – tas  över av Microsoft. Även vd Stephen Elop går tillbaka till Microsoft som han lämnade när han gick till Nokia för tre år sedan.

Men även om möjligheterna till en försäljning har diskuterats länge så är många finländare i dag besvikna över försäljningen, och oroliga för hur det ska bli med jobben säger de till Yle.

Nokias aktiekurs steg med drygt 40 procent då Helsingforsbörsen öppnade i morse

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista