Ginna Lindberg.

Lindberg: "Sverige stod på Obamas väntelista"

Ginna Lindberg: "Jag kastade mig på telefonen"
8:00 min

När USA:s president kommer till Stockholm i morgon är det ett historiskt besök. Ginna Lindberg, Sveriges Radios tidigare korrespondent i Washington, menar att både Sverige och Finland har stått på tur för ett besök. 

– Det var kanske så att det var Sveriges tur nu. Obama har varit i Danmark två gånger och han har varit i Oslo för att ta emot sitt fredspris. Både Sverige och Finland stod på väntelistan och vi hann tydligen före. Både Carl Bildt och den svenska ambassaden i Washington har arbetat för det här och den amerikanska ambassaden i Sverige har också spelat en roll genom ambassadörer som har goda kontakter med Obama, säger Ginna Lindberg, Sveriges Radios tidigare korrespondent i Washington. 

Nyheten att Obama besöker Sverige kom som en överraskning för många och tolkades på en del håll som ett resultat av det inställda besöket i Ryssland.

Ginna Lindberg menar att det inte finns något enkelt svar på frågan om varför Obama besöker Sverige just nu.

– Det beror på vem man frågar. Svenska utrikesdepartementet säger att det var planerat sedan länge. Men nyheten att Obama skulle till Sverige kom i precis samma andetag som beskedet att han ställde in sitt möte med Rysslands president. Från amerikanska UD säger man att besöket görs för att ”Sveriges är ett mycket viktigt land”. 

Vad betyder Obamas besök för Sverige?

– Det är ett historiskt besök som betyder mycket eftersom det är första gången en sittande amerikansk president besöker Sverige på ett officiellt besök. Dåvarande president Bush var här 2001 men hans besök berodde på att vi var EU-värdar. Så det är inget snack om att det är ett historiskt besök. Vad det sedan betyder i sakfrågor eller rent konkret vet vi inte förrän efter besöket, säger Ginna Lindberg.

Hur uppmärksammas Obamas Sverigebesök i USA?

– Det uppmärksammas en del, Vita huset har haft en förhandsbriefing för amerikanska reportrar som ska hit men just nu är allt fokus på Syrien och det kommande G20-mötet. Det är klart att besöket är en större sak för Sverige än för USA, säger Ginna Lindberg.

Vad kommer Obama och Reinfeldt att prata om när de ses?

– Vi vet att de kommer att diskutera frihandelsavtalet mellan USA och EU och energipolitik. Från amerikanskt håll står frihandelsavtalet högt på agendan och där hoppas USA att Sverige ska knuffa på för ett nytt avtal. Utrikesminister Carl Bildt har gjort klart att man från svenskt håll inte kommer att ta upp Guantánamo och NSA-avlyssningen. Den svenska oppositionen och andra kritiker kommer att fortsätta tycka att man borde ta upp de här frågorna men Bildt och Reinfeldt har hänvisat till att det inte ligger i Obamas händer utan hos den amerikanska kongressen. Obama har också uttryck att han vill stänga Guantánamo men kongressen har röstat ner förslaget, säger Ginna Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".