1 av 7
Avspärrning på Helgeandsholmen framför Riksdagshuset och luckorna i trottoaren på Fredsgatan svetsas igen. Foto: Scanpix Montage: Sveriges Radio
2 av 7
Området framför Grand Hotel har tömts på fartyg och människor. Foto: Mikael Kulle/Sveriges Radio.
3 av 7
Polisen har satt upp särskilda kontrollstationer på vägarna kring Grand Hotel. Foto: Mikael Kulle/Sveriges Radio.
4 av 7
Betongbarriärer placeras ut i Stockholm för att spärra av trafiken. Foto: Mikael Kulle/Sveriges Radio.
5 av 7
Kvarteren runt Grand Hotel är under rigorös bevakning. Foto: Mikael Kulle/Sveriges Radio.
6 av 7
Polisnärvaron i Stockholm är hög. Foto: Mikael Kulle/Sveriges Radio.
7 av 7
Grafik: Avspärrningar under Obamas besök

Polisen säkrar Stockholm inför Obamas besök

0:54 min

Polisen har nu börjat stänga igen centrala delar av Stockholm inför Barack Obamas besök. Mängder av poliser finns i staden och kvarteren runt Grand Hotel bevakas minutiöst. Brunnslock har svetsats igen. Även Försvarsmakten har kallats in och radaranläggningar för luftvärn har placerats ut i staden.

– Vi bistår polisen med de resurser vi har, som de saknar. Det är exempelvis luftrumsövervakning och enheter som kan indikera farliga ämnen, till exempel kemiska eller nukleära ämnen, säger Philip Simon, pressekreterare på Försvarsmakten.

Förutom att bevaka luftrummet över Stockholm från marken har Försvarsmakten flera Jas-plan på plats. Dessa kommer att patrullera huvudstaden under den amerikanske presidentens besök.

Någon militär personal var inte synlig i Stockholm på tisdagen, men desto mer poliser finns ute på gatorna.

Vid Grand Hotel söktes gatubrunnar och kajer av. Därefter svetsades ett flertal gatubrunnar igen inför Obamas ankomst.

För Barack Obama är schemat fullspäckat, utöver möte med statsminister Fredrik Reinfeldt på Rosenbad, väntar besök i Stockholms synagoga för att uppmärksamma Raoul Wallenbergs insatser och middag med flera av de nordiska ländernas statsministrar.

En rundvandring ska det även bli vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, med fokus på förnyelsebar energi och miljö.

– Det kan ju betyda att det blir lättare att öppna upp nya samarbeten med andra universitet och industrier, säger rektor Peter Gudmundson som starkt välkomnar Obama.

Men många är också kritiska mot USA och presidenten, polisen har hittills gett tillstånd för 10 demonstrationer. Dror Failer, konstnär och politisk aktivist, talesperson för en av dem, nämner flera områden de vänder sig emot:

– Avlyssningen är en skandal utan like. Men om man tänker på krigspolitiken som USA bedriver. Drönarkrig, allt detta gör han som överbefälhavare till den amerikanska armén.

Han med flera vänder sig också emot avspärrningarna i Stockholms län som drabbar rekordmånga resenärer, och undrar varför mötet inte kan ske ute i skärgården eller på något mer avlägset slott.

Så här svarar infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd på kritiken:

– Det här är ett historiskt besök. Vi vill naturligtvis ta emot i vår huvudstad.

Det är inte känt var presidenten ska bo, men hela Grand Hotel inrymmer nu personal från Secret service. Grupper av poliser har varit på plats och rekognoscerat kvarteren.

Längs Strandvägen – den väg Obamas följe väntas köra in mot Stockholm – tränade motorcykelburna polispatruller vid lunchtid på att köra i kortege. Turistande flanörer i septembersolen fotograferade nyfiket all uppståndelse, även om alla inte var lika nöjda.

– Hur länge ska Obama vara här egentligen, frågade sig en gångtrafikant irriterat när han fick syn på alla poliser och avspärrningar.

Vattnet framför slottet patrullerades av en polisbåt. Alla fartyg som normalt står framför slottet har flyttats.

I höjd med Skeppsbron och Grand Hotel finns ett stort antal polispatruller redo vid de betongmurar som kommer att spärra av hela området från trafik.

På Strömbron har antalet körfält reducerats och SL-bussar tillåts inte längre trafikera området. Även Stallgatan förbi Grand Hotel är nu enfilig med flera polisposteringar.

Flera gång- och cykelvägar i området blockeras av stora betongblock, med endast små luckor öppna för allmänheten. Det orsakar viss trängsel, som lär förvärras när även dessa vägar senare tillsluts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista