Livstid för medlemmar i Muslimska brödraskapet

1:52 min

Det är i dag två månader sedan Egyptens förste folkvalde president avsattes av militären, och kraftåtgärderna mot det Muslimska brödraskapet hårdnar.

En militärdomstol dömde i dag elva medlemmar av brödraskapet till livstids fängelse. Fyra tv-kanaler med islamistsympatier stängdes i dag och på Sinai dödades minst åtta människor i flygräder mot misstänkta islamistfästen.

Det var en militärdomstol i staden Suez som dömde de elva medlemmarna av brödraskapet till livstid - för våld mot armén den 14 augusti - samma dag som den blodiga stormningen av brödraskapets protest-tältläger.

De dömda anklagas för att ha kastat bensinbomber mot militären och för att ha skadat sju soldater med hagelgevär.

Ingen ur den säkerhetstjänst, som beskylls för blodbadet, har ställts inför rätta, men ytterligare 45 medlemmar av brödraskapet dömdes till fem års fängelse av militärdomstolen.

Det här var den första domen mot medlemmar av brödraskapet, sedan president Mohamed Mursi störtades den 3 juli.

Hela organisationen är stukad av att nästan alla ledare nu har gripits i väntan på rättegång.

Ironiskt nog var det brödraskapet som godkände militärrättegångar mot civila i den kontroversiella konstitution som antogs i höstas och som ligger till grund för mycket av missnöjet mot islamisterna.

I dag stängdes också fyra tv-kanaler som beskylls för att stå brödraskapet nära, en av dem, al-Jazira-nätverkets lokala Egyptenkanal, anklagades för partiskhet i rapporteringen om det al-Jazira kallar militärkuppen.

Samtidigt har militären i dag genomfört helikopterräder mot påstådda islamistfästen på Sinaihalvön. Mellan åtta och 15 människor uppges ha dödats.

Det laglösa Sinai har utvecklats till ett allt större problem för militären sedan Mursi avsattes, med en upptrappning av militanta attacker mot säkerhetsstyrkor.

För två veckor sedan dödades 25 soldater i norra Sinai.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista