OECD:s generalsekreterare Ángel Gurria och finansminister Anders Borg vid en pressträff efter sitt möte om den globala ekonomin. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

OECD: Nytänk för minskad ungdomsarbetslöshet

Sverige bör sträva efter den tyska modellen
1:10 min

OECD anser att Sverige måste satsa mer pengar för att få ner den höga ungdoms-arbetslösheten. Det sa OECD:s generalsekreterare Angel Gurria i dag, när han träffade finansminister Anders Borg.

– De här nivåerna av arbetslöshet och ungdomsarbetslöshet är relativt nya. Därför behöver vi ta oss an problemen på ett nytt sätt, istället för den traditionella politiken. Så länge som det ekonomiska utrymmet finns, och det bedömer jag att det gör här, säger Angel Gurria som är generalsekreterare för den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

Det var de rekommendationer som finansminister Anders Borg fick under dagens samtal.

– OECD anser att Sverige bör vidta åtgärder för att stötta ekonomin när vi har hög arbetslöshet. Deras slutsats är att Sverige har väldigt starka offentliga finanser och låg skuldsättning, och då bör vi ha möjlighet att vidta åtgärder, framförallt runt arbetsmarknaden, säger Anders Borg.

Den höga ungdomsarbetslösheten som verkar ha naglat sig fast på en höga nivåer, fortsätter att vara en huvudvärk för regeringen.

I juli i år var 17,3 procent av ungdomar upp till 25 år i Sverige arbetslösa.

Men finansminister Anders Borg menar att Sverige bör sträva efter den tyska modellen för att få ut fler unga på arbetsmarknaden

– Tyskarna har haft ett system med lärlingar som kommer in lättare på arbetsmarknaden, organiserat tillsammans med fack och arbetsgivare på ett ordnat sätt. Och det jobbar vi med, vi har ju sett att vi har börjat göra vissa framsteg där, och vi kommer återkomma i budgeten med ytterligare steg på det området. Sen är det ett fortsatt och omfattande arbete, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".