Många kvinnojourer runt om i landet vittnar om att trycket ökar. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Stödet till kvinnor som utsätts för mäns våld ökar

Bidraget räcker inte enligt kvinnojourerna
2:00 min

Regeringen ger mer pengar till organisationer som jobbar med kvinnor som utsatts för mäns våld. Stödet höjs med 13,4 miljoner kronor under nästa år.

Bidraget välkomnas av kvinnojourerna, men bidraget anses inte  vara tillräckligt. Eva Engman, ordförande för länsföreningen kvinnojourer i Norrbotten, tror inte att pengarna förbättrar den ekonomiska situationen hos landets kvinnojourer.

– En kvinnojour som ligger på marginalen här för att fortsätta driva projekt. Vad vi behöver är pengar till löpande verksamhet så vi kan driva vidare våra jourer och hjälpa kvinnor och barn som utsätts för mäns våld, säger hon.

Regeringen ökar det statliga verksamhetsbidraget för organisationer som arbetar med att stötta kvinnor som utsatts för mäns våld. Stödet höjs från 29 miljoner till 42,4 miljoner kronor under nästa år då det tillfälliga bidraget på 10 miljoner kronor blir permanent.

Men många kvinnojourer runt om i landet vittnar om att trycket ökar – det är många som söker hjälp – samtidigt som deras ekonomi har försämrats. Jourer tvingas säga nej till fler kvinnor som söker skyddat boende och färre stödåtgärder kan göras.

– Det är ju, jag blir alldeles uppgiven. Kvinnojouren i Luleå har ju bara pengar året ut och det är lika för andra jourer, säger Eva Engman.

På flera håll saknas långsiktiga ekonomiska lösningar vilket skapar oro för kvinnojourerna, enligt Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

Ordförande Angela Beausang säger att de vill ha tydligare besked från regeringen kring hur det ökade bidraget ska komma de lokala kvinno- och tjejjourerna till del.

– Min dröm är att staten i stället för att ge såna här konstiga utvecklings- och projektpengar i stället såg att kan man inte ge pengar till kommunerna som i sin tur kan hjälpa sina kvinnojourer på reguljärt plan så att man slapp säga upp personal som man har gjort. Våra jourer går på knäna, det är det negativa, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".