Det är en historisk dag för industrin i Finland när Nokia nu väljer att sluta med mobiltillverkning för att i stället koncentrera sig på nätverkstjänster.Foto: Lehtikuva, Sari Gustafsson/Scanpix.

Starka reaktioner i Finland efter Nokia-affären

1:23 min

I Finland är det starka reaktioner bland medborgarna efter dagens besked att Nokia säljer hela sin mobiltelefontillverkning till Microsoft.

Företaget ses som en så viktig del både av landets historia och ekonomiska utveckling att försäljningen inte kan ses som annat än ett misslyckande för många.

– Visst blev jag chockad av dagens besked, att "vi gav upp", säger en man i Helsingfors och hans fru säger att hjärtat slog ett extra slag, då hon hörde om dagens Nokiabesked. Bådas tankar går till de 4 700 Nokia-anställda i Finland som de tror riskerar jobben på sikt – även om det ingår i affären att Microsoft ska ta över alla anställda.

Försäljningen väcker känslor eftersom Nokias mobiltillverkning länge var en sådan stolthet för Finland, det som på 90-talet gjorde landet till något mer än bara exportör av trä och papper. Ett företag som lyfte Finlands självkänsla. Därför är det en historisk dag för industrin i Finland när Nokia nu väljer att sluta med mobiltillverkning för att i stället koncentrera sig på nätverkstjänster.

Och förhoppningen finns ändå hos en del finländare att det kan bli bra – i framtiden.

– Det finns så många möjligheter för ny företag. Principiellt tror jag att det blir positivt senare, men vad som händer just nu är osäkert, säger en man.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista