Invånare i Damaskus: Rebellerna bakom attacken

2:46 min

Medan USA förbereder anfall mot Syrien för gasattackerna för två veckor sedan, är de flesta invånarna i regeringskontrollerade områden i Damaskus övertygade om att det var rebellerna som låg bakom attackerna med kemiska stridsmedel.

Frilandsjournalisten Jean-Pierre Duthion som bott i Damaskus i flera år säger att människor anser att det vore helt orimligt att regimen skulle ligga bakom.

Människor här tycker inte att det är logiskt. För det första tajmingen, varför skulle regimen använda kemiska vapen när FN:s vapeninspektörer var i landet? Dessutom var regeringsarmén på stark frammarsch i Damaskusområdet när de förmodade kemvapenattackerna skedde, så något behov att ta till kemiska vapen fanns inte.

För det tredje har ett ryskt undersökningsteam som granskat en påstådd kemvapenattack utanför Aleppo tidigare i år, kommit fram till att det då var rebellstyrkor som använde kemiska stridsmedel.

Därför tror de flesta i centrala Damaskus att det var rebellerna som låg bakom också attackerna för två veckor sedan.

I förra veckan förberedde sig människor på ett amerikanskt anfall, många flydde till Libanon bara några mil bort och köerna till gränsen var långa, nu har många återvänt. Rädslan för ett amerikanskt anfall är inte längre påtaglig.

– Efter Obamas tal i helgen tror många att det inte blir något anfall. USA har hotat Syrien i två år nu men inget har hänt. För folk verkar det mest som tomma ord, säger Jean Pierre Duthion som själv inte tar ställning i konflikten.

Han beskriver ett land i förfall där bostäder och industrier bombats sönder, där dödstal, arbetslöshet och priser stiger. Han konstaterar krasst hur han ser inbördeskriget slita sönder ett tidigare fredligt land.

– Deras största förlust är kapaciteten och viljan att leva tillsammans. Det här har blivit ett vidrigt sekteristiskt krig med en våldsspiral av slakt, hämnd och kidnappningar. Det är kaos, säger han.

Jean Pierre Duthion som noga följt konflikten från dag ett känner inget hopp, många han pratar med säger samma sak.

Besvikelsen på omvärlden är lika stor bland regimanhängarna som bland de oppositionella, inte heller regimens allierade Ryssland och Kina får godkänt av vanliga regimanhängare, inte heller dem gör sitt yttersta för att hitta en fredlig lösning, menar han.