8 000 syrier berörs av Migrationsverkets beslut

1:46 min

Migrationsverkets besked i Ekot i morse att ge alla syrier i Sverige permanent uppehållstillstånd berör närmare 8 000 som i dag har tillfälliga uppehållstillstånd. Migrationsminister Tobias Billström vill inte spekulera i hur många fler flyktingar från Syrien som nu försöker ta sig till Sverige.

En av den är Sako Shaoo, han är 23 år och har varit tre månader i Sverige. Beskedet om att han nu får permanent uppehållstillstånd har gjort honom mycket lycklig.

– Jag blir väldigt, väldigt glad över Migrationsverkets beslut, säger han.

Sako Shaoo har precis avslutat en svenskalektion på syriska föreningen i Stockholm när Ekot träffar honom.

Nu planerar han att läsa svenska och försöka få sin syriska utbildning i sjukgymnastik godkänd i Sverige. Sako Shaoo hoppas också att han ska kunna återförenas med sin föräldrar och sin lillebror. Trots att han vet att det bara är makar och egna barn omfattas av anhöriginvandringen.

– Jag skulle vilja det. Och jag drömmer om det att min familj, mina föräldrar, min bror – min lillebror, att vi ska kunna återförenas, säger Sako Shaoo.

Migrationsverkets beslut innebär att flyktingar från Syrien i normalfallet ska få permanenta uppehållstillstånd. Därmed får de alltså också möjlighet att ta hit en eventuell maka eller make och barn.

Beslutet i morse innebär också att det för första gången finns en laglig väg för syrierna att ta sig till Europa. Eftersom inget EU-land ger Syrier visum har det inte varit möjligt tidigare.

Migrationsminister Tobias Billström vill inte spekulera i hur många fler flyktingar från Syrien som nu försöker ta sig till Sverige. För honom är det viktigaste att även de andra EU-länderna ger syriska flyktingar permanent uppehållstillstånd.

– Här kommer kanske ett av de stora och viktiga testen. Klarar vi av att skapa likvärdighet i behandlingen av ansökningarna som kommer till unionen? I synnerhet i ett läge när vi har att göra med den blodigaste, mest förödande, destruktiva konflikten som vi har på den här planeten just nu, säger Tobias Billström.

Maria Repitsch

Ekot

Ci Holmgren

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista