Utbildningen för att bli mäklare håller på att förlängas från två till tre år. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Svårt att rekrytera fastighetsmäklare

1:39 min

Antalet nyregistrerade fastighetsmäklare fortsätter att sjunka och är nu den lägsta på flera år. Det visar siffror från Fastighetsmäklarinspektionen.

– Det är ett stort problem. När andra företag får 200 ansökningar per utlyst tjänst får vi ett fåtal, säger Elisabeth Fogelström, rekryteringschef på Svensk fastighetsförmedling som är orolig över utvecklingen.

Vad kan det betyda för er verksamhet?

– Det påverkar redan vår verksamhet i hög grad. Det kan handla om att vi inte kan ersätta personer som slutar, och det kan handla om att vi måste stänga någon butik.

I över tio års tid har antalet fastighetsmäklare ökat, men den trenden bröts förra året. Och det ser ut som den fortsätter även i år.

Enligt Fastighetsmäklarinspektionen har 400 personer nyregistrerat sig som fastighetsmäklare fram till slutet av juli i år, och det är en minskning med 20 procent jämfört med samma period förra året.

Men att det ska vara ett minskat intresse för yrket tror inte Ingrid Eiken, vd på branschorganisationen Mäklarsamfundet.

Hon menar istället att nedgången beror på att utbildningen håller på att förlängas från två till tre år och det gör att det under några år blir färre nyutexaminerade.

– Jag tror att det vi ser är att det i juni nu när terminen slutade och många nya nya fastighetsmäklare skulle börja jobba var ett färre antal jämfört med förra året.

Och även Elisabeth Fogelström på Svensk fastighetsförmedling tror att den förlängda utbildningen gör det extra svårt att hitta mäklare just i år.

– Om man bara ska tänka på rekryteringen gör det att 2013 är ett väldigt tufft år för oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista