1 av 2
Foto: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix
2 av 2
Joyce Kimwaga Lundin. Foto: Linda Broström/Pressbild Arbetsförmedlingen

Ledamot i Arbetsförmedlingen slutar efter jäv

1:40 min

Joyce Kimwaga Lundin företräder organisationen Neem, som fått närmare en halv miljon kronor av Arbetsförmedlingen. Detta samtidigt som hon satt i Arbetsförmedlingens styrelse. Som ledamot slutar hon nu efter jävsituationen.

– Jag valde själva att lämna styrelseuppdraget, säger Joyce Kimwaga Lundin.

Det svänger i ledningen för Arbetsförmedlingen. Nyligen fick generaldirektören Angela Bermudez Svankvist sparken och ordföranden Christina Johansson fick kritik för jäv.

Och nu slutar Joyce Kimwaga Lundin. Hon har suttit i styrelsen för organisationen Neem, som stöder människor som är långt från arbetsmarknaden.

Neem har fått närmare en halv miljon kronor av Arbetsförmedlingen samtidigt som hon suttit i dess styrelse.

Joyce Kimwaga Lundin betonar att det handlar om ideella verksamhet utan vinstintresse. Inte företag. Och att hon själv inte tjänat ett öre.

– Inte en spänn. Det har jag sagt flera gånger och det kan vem som helst komma och titta.

I förra veckan avslöjade nyhetsbyrån TT att Arbetsförmedlingens ordförande, Christina Johansson, fått för mycket statsbidrag till sitt utbildningsföretag där hon fram till nyligen varit vd.

Sedan dess har Johansson slutat i utbildningsföretaget, bett om ursäkt och lovat betala tillbaka pengarna totalt 369 000 kronor. Det räcker fint så, tycker regeringen, som inte tänker sparka Johansson ur Arbetsförmedlingens styrelse.

Men Miljöpartiet tycker Christina Johansson också borde gå.

– När man sitter i en myndighets styrelse så är det högst olämpligt att samtidigt sitt i en verksamhet som tar del av den verksamhetens beslut. Jag tycker att regeringen också ska ta ett ansvar här och utse en ny ordförande för styrelsen, säger Gunvor G Ericson som är gruppledare för Miljöpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista