Carletonville, Sydafrika. Foto: Alexander Joe/Scanpix

Strejk i Sydafrikanska guldgruvor

Tiotusentals sydafrikanska gruvarbetare vidtar stridsåtgärder i guldgruvorna sedan löneförhandlingarna brutit samman.

Strejken drabbar en redan vacklande industri med dagliga miljonförluster.

Cirka 14 000 gruvarbetare lade på tisdagskvällen ned sina verktyg och den utlovade strejken var därmed ett faktum. Den mäktiga fackföreningen NUM hade utlyst strejken efter att ett lönebud på 6,5 procent förkastats i förra veckan.

Facket kritiserar bolagschefernas höga löner och kräver löneförhöjningar på mellan 60 och 100 procent för guldarbetarna som i dag lever i fattigdom i ett av världens ekonomiskt mest ojämlika länder.

Strejker under löneförhandlingsperioder är vanliga, men slår till under en särskilt svår tid för en gruvindustri som kämpar i motvind.

Sjunkande guldpriser och sämre kvalitet på guldmalmen har minskat marginalerna för guldbolagen. Under strejken väntas industrin dagligen gå miste om en guldproduktion motsvarande 225 miljoner kronor.

– Vår viktigaste industri är krisdrabbad och vi har fortfarande inte hittat ett sätt att stämma förstörelsen i bäcken, sade gruvbolaget Anglo Americans vd Mark Cutifani.

Regeringen säger sig vara beredd att ingripa för att hjälpa parterna att enas.

– Om vi verkligen får en utdragen industriaktion kommer det att påverka ekonomin negativt, sade gruvminister Susan Shabangu.

TT

Fakta: Gruvstrejk i Sydafrika

Strejker vid Sydafrikas gruvor har pågått av och till i över ett år. Fackförbunden har krävt högre löner i ett klimat där förbättringarna i arbetarnas levnadsstandard anses alltför små, särskilt i jämförelse med branschens lönsamhet.

Strejkerna spred sig till guldindustrin efter det att 34 personer dödades under en blodig polisinsats vid Lonmin-gruvan i Marikana i augusti i fjol. Guldproduktionen föll med 12,4 procent till 167,2 ton - den lägsta produktionsnivån på över ett århundrade.

Sydafrika var en gång i tiden världens största guldproducent, men landets produktionsandel har sjunkit från 68 procent av världsmarknaden 1970 till 6 procent 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista