Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M). Foto: Scanpix.

Armenien går med i rysk tullunion

1:46 min

Armenien har överraskande idag, meddelat att man ska gå med i en tullunion som leds av Ryssland. Det här beskedet innebär ett allvarligt hot mot EU:s planerade frihandelsavtal med Armenien.

Här i Bryssel kom dagens besked från Moskva som en kalldusch. EU försöker knyta närmare ekonomiska och politiska band med flera tidigare Sovjetrepubliker, och så sent som i juli enades EU och Armenien om huvuddragen i ett frihandelsavtal. Men nu ställs det mesta på huvudet.

Ryssland har länge tryckt på för att länder som Ukraina och Armenien ska avbryta sina närmanden till EU och i stället gå med i en tullunion med före detta Sovjetrepubliker. På sikt kan det även bli aktuellt med en gemensam valuta i den här ryskledda unionen.

I sommar hårdnade trycket på Armenien när Ryssland började leverera bland annat stridsvagnar till armeniernas fiender och grannar i Azerbajdzjan.

Och idag vann ryske presidenten Putin en slags en diplomatisk seger. Hans armeniske kollega Serzj Sargsian var på besök i Moskva, och då meddelades att Armenien ska gå med i den union som idag består av Ryssland, Vitryssland och Kazachstan.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt kallar Armeniens agerande en "u-sväng", och enligt utrikesministern i EU:s ordförandeland Litauen innebär Armeniens beslut att det inte kan bli något frihandelsavtal med EU.

"De kan inte gå in i båda organisationerna samtidigt", säger Linas Linkevicius till nyhetsbyrån AFP.

En talesperson för EU-kommissionen uppger för Ekot att man här i Bryssel nu försöker få mer klarhet i vad dagens beslut innebär för de formella relationerna mellan EU och Armenien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista