Både regimtrogna och -kritiker försöker göra sina röster hörda i Paris. Foto: Jacques Demarthon/Scanpix.

Syrienfrågan splittrar och engagerar Frankrike

2:13 min

I Frankrike hålls i dag en extra insatt debatt om Syrien i Nationalförsamlingen. Hittills har president Francois Hollande uttalat sig starkt för en vedergällningsaktion mot den syriska regimen och parlamentsledamöterna får i dag ingen chans att rösta om saken.

Syrienfrågan har splittrat politikerna och engagerar fransmän mycket starkt:

– Jag är ett helt emot en vedergällningsaktion mot Syrien, säger Daniela, en stylist i 50-årsåldern som inte vill säga sitt efternamn.

Hon ser ingen nytta med att fälla bomber, som riskerar att drabba oskyldiga syrier utan anser att Bashar al-Assad bör gripas, ställas inför rätta och dömas, eftersom han ju har begått ett brott genom att angripa sin egen befolkning med kemiska stridsmedel.

Det är fortfarande varm sommar här i Paris men Syrien är i alla medier och hänger tungt i luften. Två av tre fransmän vill inte att Frankrike deltar militärt i Syrien, enligt en opinionsmätning för någon dag sedan.

Det provocerar bara fram mer islamism, det gör ingen nytta, vi har inte bevis - argumenten mot är flera.

Men Frankrikes president Francois Hollande är bestämd. Bashar al-Assads regim ska straffas och blir det ingen internationell koalition och om den amerikanska kongressen röstar ner en bestraffningsaktion, så kommer Frankrike se till att ge den syriska oppositionen kraft nog att utföra den, sa Hollande i går.

Den politiskt engagerade servitören Sasha säger att allt handlar om att visa upp sig, politik, och i botten pengar:

– Irakkriget handlade om olja, Mali om guld, tror han. Men trots detta hör han till dem som vill att Frankrike ingriper. Att kvinnor och barn dödas måste få ett stopp menar Sasha.

– Risken är att flera länder i regionen också tar till vapen, säger han.

Många är emot en fransk inblandning och än fler fransmän vill att parlamentet ska rösta om saken, men i dag blir det bara debatt. Det kanske inte bara blir så bara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista