Beklagar och känner oro för Armeniens långsiktiga utveckling. Foto: Geert Vanden Wijngaert/Scanpix

Bildt kritisk mot Armenien i ryskledd tullunion

1:53 min

Armenien ger sig in på en "äventyrlig väg" - det säger utrikesminister Carl Bildt apropå gårdagens överraskande besked att landet ska gå med i en ryskledd tullunion. Därmed riskerar Armenien sina relationer med EU.

– Det är ju en kovändning av den armeniska ledningen. Vi får se vad detta innebär. Jag tror att det är en rätt äventyrlig väg för Armenien, och jag tror dessutom att det är ett farligt spel som inte minst Moskva bedriver i Kaukasus just nu, säger Carl Bildt.

- Jag tror att det faktum att Ryssland har pumpat in och gjort mycket, mycket stora vapenaffärer just nu med Azerbaijdzjan har försatt Armenien i ett besvärligt läge, eller har skrämt Armenien till ett ökat beroende av Ryssland, säkerhetspolitiskt. Jag tror att det är det som det handlar om, till mycket stor del, fortsätter Bildt.

Carl Bildt är kritisk mot Rysslands allt tuffare påtryckningar mot de tidigare Sovjetrepubliker som försöker knyta närmare band med EU. Så sent som i juli enades Armenien och EU om huvuddragen i ett frihandelsavtal som är tänkt att ge bättre fart åt Armeniens ekonomi. Men nu stoppas den här överenskommelsen, enligt utrikesministern.

– Om det den armeniske presidenten har sagt i Moskva idag gäller så kommer de inte underteckna detta avtal. Då går de i stället in i avtalet med Ryssland. Det är deras eget val!

Och det går inte att gå med i båda enligt Bildt.

- Nej, det går inte. Och det vet de, säger han.

Men kan och bör EU på något sätt trycka på Armenien så att landet ska backa ur i alla fall delar av det här avtalet med Ryssland?

- Det är Armenien som väljer sin väg. Det som ligger på bordet från EU:s sida är snarast ett erbjudande om hjälp, stöd och integration. Vill man inte ha det, på grund av egen vilja eller på grund av påtryckningar från andra, så är det inget EU kan ha synpunkter på. Sedan kan vi beklaga och känna oro för Armeniens långsiktiga utveckling, men det är en annan sak, säger Carl Bildt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista