Bildt mötte Obama på Arlanda

1:11 min

Nu har USAs presidet Baracka Obama landat i Sverige. Air Force One gick ner på Arlanda för en timme sedan. På plats mötte utrikesminister Carl Bildt som väntat länge på denna dag.

Vid 9.30-tiden flög Air Force One in över Sverige västerifrån över Värmland. En halv timme senare landade USAs president på Arlanda.

På plats ute vid den röda mattan på landningsbanan möttes han av bland andra USA:s Sverigeambassadör Mark Brzezinski, utrikesminister Carl Bildt och partiledarna Jan Björklund, Annie Lööf, och Göran Hägglund – allt till tonerna av honnörsmarschen "Under blågul fana".

Därefter stängdes delar av E4:an av i både norr- och södergående riktning. Och Obamas följe inledde resan in mot huvudstaden.

Inne i Stockholm ska presidenten sätta sig i samtal med statsminister Fredrik Reinfeldt i det hårt bevakade regeringskvarteret i centrala Stockholm.

Samtalen kommer framförallt handla om frihandel och klimatpolitik. Så här säger Reinfeldt till P1 Morgon om kritiken att han duckar för känsliga frågor som Guantanamo och drönarattacker.

– Jag uppfattar inte att det finns saker som jag ska rygga för eller har svårt att ta upp. Jag har väldigt svårt att förstå de påståenden, att det finns saker som är svåra att tala om, det är inte min erfarenhet

Efter samtalen vid 14.30  håller Obama och presskonferens i Rosenbad. Omkring 150 journalister väntas närvara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista