Sas har under morgonen flugit med tomma plan på grund av en vild strejk på Kastrup. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

SAS redovisar miljardvinst

Flygbolaget SAS redovisar en miljardvinst för perioden maj till juli. Enligt bolagets vd Rickard Gustafson har stålbadet som SAS går igenom haft effekt.

– Vi gör en fundamental förändring av det här bolaget där vi kommer ned i en kostnadsnivå som är fullt ut marknadsmässig. Vi stärker vår finansiella position och vi har helt omstrukturerat våra pensionsplaner, säger Rickard Gustafson.

Det är ett stålbad SAS går igenom, med bland annat sämre villkor för personalen. Och förändringarna är varaktiga, säger Rickard Gustafson. Det betyder bland annat att han bibehåller prognosen att SAS ska göra vinst för helåret, något som inte skett sedan 2007.

– Ja, vi ska skapa ett långsiktigt lönsamt SAS på helårsbasis, absolut, säger SAS vd Rickard Gustafson.

SAS vinst för perioden maj till juli blev drygt 1,1 miljard kronor före skatt, att jämföra med 700 miljoner samma period förra året. Besparingarna i bolaget fortsätter nu, bland annat ska SAS göra sig av med 1000 tjänster i administrationen.

Den kanske argaste konkurrenten Norwegian ska öppna nya direktlinjer mellan Sverige och USA, men SAS vd Rickard Gustafson går till motattack:

– Vi tar kampen och det kan vi göra med den omstrukturering som bolaget nu genomgår.

Hur påverkas ni av att Norwegian är så pass offensiva?

– Vi är också offensiva. De är en stor konkurrent till oss, så är det, men vi fortsätter hela tiden att utveckla vårt kundkoncept, vi ser att vi får fler passagerare och vi utvecklar vårt kunderbjudande och vi tror på det vi gör, säger Rickard Gustafson.

Norweigians vd Bjørn Kjos sa i går att han hoppas att SAS klarar krisen:

– Vi ska bara flyga folk billigt, säger Norwegians vd  Bjørn Kjos.

Kommer SAS att vara kvar om fem år?

– Det hoppas jag. Försvinner SAS kommer det bara någon bättre, säger han.

Samtidigt som SAS redovisar vinstökning gäller det omvända för en annan konkurrent, Ryanair. Irländarna varnar i dag för att vinsten för helåret kan bli lägre än vad bolaget sagt tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista