Norge fruktar politisk isolering

Norges statsminister Kjell Magne Bondevik finns bland de politiska ledare i Nato som reser till Bryssel för att träffa president Bush. Norge fruktar att bli marginaliserat säkerhetspolitiskt om EU och inte Nato i fortsättningen blir Europas viktigaste säkerhetspolitiska forum.

Det var den tyske förbundskanslern Gerhard Schröder som för en dryg vecka sedan menade att Europas säkerhetspolitik gentemot USA i framtiden kanske kan skötas bättre på annat vis än genom Nato.

Norge hade under det kalla kriget något av en specialdialog med USA just i Natosamarbetet. Steg för steg ser man den dialogen mista betydelse och Norge är en av de få Natomedlemmarna som inte är med i EU.

Bekymrat i Norge
Jan Petersen från Höyre tillhör de verkligt bekymrade.

– Om den skulle flyttas över till en axel mellan Bryssel och Washington så skulle det betyda att viktiga Natoländer faller utanför den dialogen och det kommer Norge att motsätta sig. Det ligger inte i vårt nationella intresse.

Torbjörn Jagland, tidigare utrikesminister, och en gång ordförande i Arbeiderpartiet är ännu skarpare i sin beskrivning av Norges marginalisering.

– Sverige och Finland kan få större inflytande över Natos politik än vad Norge kommer att ha som medlem av Nato. Jag tror att det blir en realitet att EU vill vara tyngdpunkten i förhållandet mellan Europa och USA. Det som Gerhard Schröder säger håller ju redan på att bli en realitet.

Ja-sidan ligger lågt
Också statsminister Kjell Magne Bondevik medgav i förra veckan när säkerhetspolitiken diskuterades i stortinget att osäkerheten kommer att spela roll om Norge får en ny EU-medlemskapsdebatt. Senterpartiet, den klassiska EU-nejsägaren i Norge, tvivlar dock på att ja-sidan ens med det argumentet törs dra igång en EU-diskussion inför stortingsvalet i höst.

– Jag tror inte att ja-sidan vill dra igång en debatt om medlemskap när EU befinner sig mitt inne i en process med folkomröstningar om den nya författningen. Det kan ju bli nej i ett av länderna och då kastas EU ut i kris, säger Aslaug Haga som är norska Senterns ordförande.

Bengt Lindroth, Oslo
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".