Planespottern: "En stor händelse för oss"

Det är planespotterns bästa vän
1:17 min

Inför landningen hade Robert Pettersson full koll på flygtrafiken för han är en så kallad planespotter flygplansskådare, och hade tagit sig ut till Arlanda för att fotografera när Airforce One kom in för landning.

Han sa så här till  Radio Stockholm inför landningen.

– Just nu står vi bara ett tiotal meter från staketet, så vi har oerhörd bra syn på hela bana 3. Det är ett jättebra ställe för att fotografera. Det är ju andra gången Airforce One har landat i Sverige. Den första gången var i Landvetter 2001 och så nu då. Det är en jättestor händelse för oss.

Kan du berätta exakt vad som händer hos er när planet går inför landning?

--Då tar man fram kameran och försöker vara så beredd som möjligt.

Försöker man bräcka varandra på något sätt?

– Lite så kanske det kan vara, oftast får ju alla liknande bilder, Men det är väl vem som får upp en bild på de olika bildforumen, det är väl så det tävlas om det nu.

Har ni kaffetermos med er och liten sittstol och så, eller?

– Ja, det är kaffetermos som gäller, några smörgåsar och en pall och en tidning kanske. Du har din flygradar och din smartphone med dig som du har lite applikationer i som du kan läsa av lite information. Det är det som är en spotters bästa vän.

Intervjun gjordes i P4 Radio Stockholm av Alexander Hammarlöf

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".