Gallerixbutik i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Gallerix i konkurs

Gallerix och Gallerix egenägda butiker har ansökt om konkurs. Franchisetagarna omfattas inte uppger Dagens Handel.

Gallerix Sverige AB har av sin företagsledning försatts i konkurs.

Ansökan lämnades till tingsrätten i Uppsala den 3 september.

Konkursen omfattar det svenska huvudkontoret och egenägda butiker. Franchisetagarna inom Gallerix omfattas inte av konkursen skriver Dagens Handel.

Gallerix har under flera år brottas med bristande lönsamhet. I början av förra året köpte den svenska ledningsgruppen köpte Gallerix från tidigare ägaren finska Tiimari. Deras plan var att göra Gallerix till en helägd kedja.

I arbetet med att lösa ut och konvertera om franchisebutiker till helägda har franchisetagare känt sig illa behandlade. När kedjan sedan i början av detta år ansökte om rekonstruktion, angavs som en av orsakerna till obeståndet höga kostnader för att konvertera franchisebutiker till helägda butiker.

I en tidigare intervju med tidningen Dagens handel har Robert Dimmlich, vd för intresseorganisationen Sveriges Franchisetagare, skissat en bild av ett tudelat franchisekollektiv.

Somliga franchisetagare skulle kunna tycka att en konkurs var positiv, för då skulle de kunna frigöras från sina avtal enligt Dagens handel.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista