Somalias president Hassan Sheikh Mohamud i presidentpalatset. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio

Somalias president om förbättringar i landet

Besök med Sveriges biståndsminister
2:02 min

Trots attacken nyligen mot två svenska vänsterpartister i Mogadishu, och det faktum att organisationen Läkare Utan Gränser hel dragit sig ur landet, så anser landets president att situationen förbättrats under det senaste året. Vår Afrikakorrespondent Richard Myrenberg träffade honom i dag i Mogadishu.

– Antalet incidenter har gått ner jämfört med förra året, säger Somalias president Hassan Sheikh Mohamud.

Detta trots att hans bilkonvoj så sent som igår blev utsatt för beskjutning några mil från huvudstaden.

Och säkerhetspådraget är stort här när han träffar Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson som gör sitt tredje besök i Somalia.

Det var bara drygt ett år sen som den nya regeringen bildades med brett internationellt stöd. Många beskrev det som den bästa chansen på en generation för landet, med utländska biståndsgivare beredda att försöka ta landets ur två decennier av krig och söndring.

Senare i september i år ska en stor konferens hållas i Bryssel om Somalias framtid och frågan är hur ljus den är.

För trots att stora delar av landet nu kontrolleras av regeringen, eller afrikanska unionen, så är den islamisitiska rörelsen al Shabaab ett fortsatt hot. Dagligen dödas fem sex personer i olika attentat i stan.

Där attacken mot vänsterpartierna bara var en i raden. Att den internationella hjälporganisationen Läkare utan gränser i augusti beslöt sig för att helt dra sig ur landet var också ett hårt slag.

Varför har det då inte blivit bättre frågar jag president Hassan Sheikh Mohamud?

– Trots att Shabaab förlorat militärt så det en typ av organisation som smälter in i samhället vilket gör den svår att bekämpa. Därför ser vi fortsätta attacker med bilbomber, självmordsbombare och handgranater, säger president Hassan Sheikh Mohamud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".