För första gången har forskare kunnat slå fast sambandet mellan fysisk kondition tidigt i livet, och epileptiska anfall. Foto: Scanpix, Sveriges Radio. Montage: Sveriges Radio.

Fysisk aktivitet i ung ålder motverkar epilepsi

1:44 min

Män som inte tränat som unga löper betydligt högre risk för att senare i livet drabbas av epilepsi. Det visar ny forskning som publiceras på torsdagen.

Jenny Nyberg vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, säger att rönen visar att motion i unga år är den överlägset bästa hjärngymnastiken.

– Om du tränar Sudoku så blir du väldigt bra på Sudoku. Eller om du tränar hjärnan med hjärnträningsappar så blir du väldigt bra på de här apparna. Fysisk aktivitet har istället en positiv effekt på många olika hjärnfunktioner, säger Jenny Nyberg.

Det är första gången som forskare kunnat slå fast sambandet mellan fysisk kondition tidigt i livet, och epileptiska anfall. 1,1 miljoner svenska mäns mönstringsresultat till värnplikten har samkörts med sjukvårdsregister. Bland de som redan som unga visade dåliga resultat på konditionstestet utvecklade 79 procent fler epilepsi. En sjukdom som ger krampanfall, när elektriska urladdningar plötsligt uppstår i hjärnan. Orsaken till sjukdomen kan bland annat vara en hjärnskada eller extrem trötthet.

Johan Eriksson i Göteborg är en av de som valt bort träning till förmån för annat.

– Jag spenderar mesta delen av tiden hemma framför datorn. Jag tycker inte att det är roligt att motionera, säger han.

För Homan Khodadzadeh som tränat sedan barnsben kommer de nya rönen istället att bli ytterligare ett bra argument.

– Det är bra att veta. Man kan tipsa kompisar som är latmaskar, de som är lite yngre än oss.

Men samtidigt som forskningen allt mer pekar på att motion tidigt i livet är viktigt för att förebygga sjukdomar - också i hjärnan - så går trenden i samhället mot mindre fokus på idrott i skolan och stillasittande fritidssysselsättningar. En undersökning visade nyligen att hälften av Sveriges rektorer anser att skolbarnen rör på sig för lite. Jenny Nyberg menar att det är en farlig utveckling.

– Man kanske borde ta till sig forskningsresultat som faktiskt finns kring ämnet, säger Jenny Nyberg.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista