Flygvärdinna stämmer Ryanair för dåliga villkor

En flygvärdinna i Norge stämmer Ryanair för dåliga arbetsförhållanden. Det irländska flygbolaget har enligt det norska fackförbundet Parat, brutit mot flertal punkter i norsk lag. Bland annat ska flygvärdinnan inte haft rätt till sjukpenning, skriver TCO-tidningen.

Flygvärdinnan i Norge är italiensk medborgare men placerad av Ryanair på en flygplats i staden Moss.

Hon har blivit uppsagd med en veckas varsel på grund av dels sjukfrånvaro dels att hon rapporterat om en pilot som luktat alkohol, skriver TCO-tidningen.

I vintras vände sig flygvärdinnan till det norska fackförbundet Parat.

– Ryanair är ett bolag som vi länge haft ögonen på, men problemet har varit att vi aldrig fått någon att ställa upp och vittna. Nu har vi äntligen fått det. Det är unikt, säger Vegard Einan, vice ordföranden vid Parat till TCO-tidingen.

I ett första skede har Parat fått rätt i norsk lag att trots att Ryanair är ett irländskt företag. Ryanair ska alltså följa norsk lag eftersom flygvärdinnan var placerad i Norge.

Ryanair har sagt att man ska överklaga ärendet till högsta instans.

Den italienska flygvärdinnan ska enligt sitt arbetskontrakt arbetat under flera villkor som bryter mot norsk lag, skriver TCO-tidningen.

• Hon var inhyrd på tre år, vilket är inte tillåtet i Norge. Med så lång anställning rör det sig inte om ett tillfälligt behov och då ska man vara fast anställd.
• Hon var provanställd i tolv månader. Sex månader är max enligt norsk lag.
• Hon hade ingen rätt till sjukpenning.
• Hon hade rätt till semester, men arbetsgivaren bestämmer när den ska förläggas och den kan dras in om bolaget anser sig behöva det.
• Uppsägningstiden är noll dagar de första tolv veckorna, därefter en vecka och som mest två veckor. I Norge har man en månads uppsägningstid från första dagen.

Ekot

Efter publicering har Ryanair hört av sig med följande kommentar:

"Ryanair har redan motbevisat de falska påståenden från arbetarorganisationerna såsom Parat, som för närvarande enas om nedskärningar och lönesänkningar inom SAS. Ingen av Ryanairs 9 000 anställda tvingas arbeta hos oss och alla är fria att lämna om de inte är nöjda.

Ryanair har kontaktat sina jurister för att överklaga det bisarra beslutet i den norska tingsrätten till Högsta domstolen i Norge. Denna dom är oförklarlig och osund, utifrån det faktum att domstolen accepterat att majoriteten av fröken X arbete ägde rum utanför Norge, som en italiensk medborgare, anställd på ett irländskt kontrakt, med ett irländskt bolag (Crewlink), som var föremål för irländsk lagstiftning. Fröken X betalade sin skatt och sociala avgifter i Irland, fick sin lön utbetald i en irländsk bank och tillbringade sin arbetstid ombord på Irlandsregistrerade flygplan, vilka enligt lagen definieras som irländskt territorium. Det är uppenbart att hon arbetade i Irland, inte Norge”.
Robin Kiely, kommunikationschef på Ryanair

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista