Barack Obama svarade på frågor tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt under en pressträff i Rosenbad. Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Obama tvekar inte: USA måste angripa Assad

1:29 min

Det blev inbördeskriget i Syrien som blev det överskuggande ämnet under presskonferensen med USA:s president Barack Obama och den svenska statsministern Fredrik Reinfeldt i Rosenbad under onsdagseftermiddagen.

– När man ser 400 barn gasas ihjäl, då är det moraliskt rätta inte att stå och göra ingenting, att bara vända bort huvudet och fortsätta med affärerna som om inget hänt, svarade Barack Obama på en av frågorna om varför han vill attackera Syriens regim.

Presskonferensen  inleddes med att de båda ledarna berömde varandras respektive länder, där både president Obama och statsminister Reinfeldt underströk hur mycket gemensamt Sverige och USA har.

Barack Obama förklarade att det finns en hel del han vill importera från Sverige, inte minst dess miljöpolitik och framgångsrika sätt att hantera landets ekonomi.

Statsminister Fredrik Reinfeld sa bland annat att han och president Obama delar åsikt om att en av de viktigaste frågorna just nu är att få till ett frihandelsavtal mellan USA och EU, något som kommer skapa fler jobb och sätta fart på den ekonomiska tillväxten.

Men efter en stunds ömhetsbetygelser och vänliga ord mellan de båda ledarna, kom Syrienfrågan in och tog över som ämne.

Den församlade presskåren, bestående av amerikanska och svenska journalister, fick i förväg information om att Obama skulle besvara allt som allt fyra frågor.

Det blev några fler än så, men de flesta tog upp Syrien-kriget.

Och Barack Obama var angelägen om att ge sin syn på varför han anser att omvärlden måste agera mot den som bryter mot internationella lagar och gör sig skyldig till grova krigsbrott.

– Det är inte min trovärdighet som står på spel här, det är det internationella samfundets och även kongressens anseende som står på spel.

– Hur trovärdigt är det att se bilder på 400 ihjälgasade barn och inte agera, när vi  samtidigt säger att gasattacker är förbjudna.

Barack Obama påminde om att han hade varit emot kriget i Irak och att han inte vill fatta beslut som bygger på felaktiga eller falska underättelseuppgifter.

– Men efter att ha gått igenom alla de uppgifter vi har, så kan jag med hög säkerhet säga att kemvapen användes. Vare sig Iran eller ens Syrien förnekar den saken förövrigt.

Det vi alla vill veta är vem som använde vapnen, menar Barack Obama. Han sa att FN-inspektörerna inte kommer att ge svar på den frågan och att USA:s underättelseuppgifter, olika vittnesmål kopplad till annan infromation övertygat honom om vem som låg bakom gasattacken.

Obama sa vidare att han inser att en begränsad attack mot Syrien och dess regim inte kommer att stoppa inbördeskriget.

Det kan bara diplomatiska och politiska samtal göra. Men att inte agera vore som att skicka grönt ljus till all världens skurkregimer, om att det går bra att bryta mot krigslagar och komma undan med det.

– I det långa loppet skulle det bli ett hot, inte bara mot vår nationella säkerhet utan också mot mänskligheten om vi inte kan agera på grund av ett säkerhetsråd som är bakbundet av olika skäl.

Fredrik Reinfeldt uttryckte sympati för president Obamas dilemma, när det gäller att slå till mot Syriens regim. Men han sa också att Sverige vill att frågan får en lösning inom världssamfundet.

– Så måste vi se det och vi är glada över att det skapats mer tid, genom att president Obama skjutit frågan till kongressen. Vi, som det lilla land vi är, måste ställa vårt hopp till Förenta Nationerna, sa statsminister Reinfeldt.

Milan Djelevic

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista