Volvo PV: Trots förlust råder optimism

2:24 min

Volvo Personvagnar redovisar en förlust på nära 900 miljoner kronor före skatt för det första halvåret i år. Det kan jämföras med 262 miljoner i förlust för samma period förra året.

Ändå tror koncernchefen Håkan Samuelsson på allra minst ett noll-resultat för helåret, trots en sjunkande försäljning.

– Det är ingenting man kan vara nöjd med men man kan säga att var någonting som låg i vår plan. Det innebär att vi under det andra halvåret ska vända det här till ett break-even. Det är det som är utmaningen. Det blir tufft men det är realistiskt, säger Håkan Samuelsson, koncernchef.

Hur realistiskt är det?

– Det är ju så realistiskt så att vi vågar sätta den prognosen. Det skulle vi inte göra om vi såg det som omöjligt. Det finns vissa faktorer som stöttar det där vi har ett attraktivare modellprogram, vi har en bra utveckling i Kina, vi har en bra utveckling på vårt kostnadsprogram.

Håkan Samuelsson är trots dem dystra siffrorna, 874 miljoner i förlust före skatt och en sjukande försäljning på fem och en halv procent under det första halvåret, förhoppningsfull när det gäller resten av det här året.

Ett glädjeämne i den annars tämligen dystra halvårsrapporten, där den viktiga USA-marknaden backar, precis som den svenska om än inte lika mycket, är att försäljningen i Kina verkar dra i väg med en försäljningsökning på 34 procent på ett år.

Kina som får sin andra Volvofabrik i slutet av året, har nu också gått om Sverige när det gäller Volvos försäljning.

– Sverige är ett litet land och vi har stärkt vår andel i Sverige. Vi har en stabil marknadsandel på 20 procent. Men det räcker ändå inte till annat än en tredjeplats och jag tror att det är en bra placering, något man ska räkna med. Kina och USA som världens största bilmarknader kommer att tävla om första och andraplatsen, säger Håkan Samuelsson.

En av frågorna som är på diskussionsagendan under det pågående mötet mellan den amerikanske presidenten Barack Obama och Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt är ett frihandelsavtal mellan EU och USA.

För Volvo personvagnars del skulle ett sådant avtal betyda mycket, säger koncernchefen Håkan Samuelsson.

– Det skulle betyda väldigt stora fördelar. Vi har stora kostnader för att anpassa bilarna efter amerikanska lagkrav. Det är skillnader när det kommer till avgasrening och säkerhet. Dessutom har vi rena importtullar på 2,5 procent. Det kostar oss upp till en miljard varje år. Det skulle vara en stor fördel för Sveriges ekonomi och Volvo PV.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista