Hollande är bestämd. Blir det ingen internationell koalition, och den amerikanska kongressen röstar ner en bestraffningsaktion, så kommer Frankrike se till att oppositionen får kraft nog att utföra den, sa Hollande igår den 3 september. Foto: Kenzo Tribouillard/Scanpix.

Många emot en fransk inblandning i Syrien

2:13 min

Frankrikes president Hollande fick i dag svidande kritik från oppositionspartiet på högersidan, UMP, för hur han har hanterat frågan om en vedergällningsattack mot Syrien. I den extrainsatta debatten sa högersidan, UMPs gruppledare Christian Jacob att den inte stödjer en aktion.

– Jag är helt emot den vedergällningsaktion mot Syrien, säger Daniela som är stylist i 50-årsåldern och som inte vill uppge sitt efternamn.

Hon ser ingen nytta med att fälla bomber som riskerar att drabba oskyldiga syrier, utan hon anser att president Bashar al-Assad bör gripas, ställas inför rätta och dömas, eftersom han har begått ett brott genom att angripa sin egen befolkning med kemiska vapen.

Det är fortfarande varm sommar i Paris. Och Syrien är i alla medier och hänger tungt i luften.

Två av tre fransmän vill inte att Frankrike deltar militärt i Syrien enligt en opinionsmätning för några dagar sedan. ”Det framkallar bara mer islamism”, ”Det gör ingen nytta”, ”Vi har inga bevis” är några av argumenten.

Men Frankrikes president Hollande är bestämd. Bashar al-Assad ska straffas.

Och blir det ingen internationella koalition, och den amerikanska kongressen röstar ner en bestraffningsaktion, så kommer Frankrike se till att oppositionen får kraft nog att utföra den, sa Hollande igår.

Den politiskt engagerade servitören Sascha säger att allt handlar om ”att visa upp sig”, politik, och i botten: pengar.

Irakkriget handlade om olja, Mali om guld, tror han. Men trots detta hör han till dem som vill att frankrike ingriper. Att kvinnor och barn dödas måste få ett stopp säger han. Risken är dock att fler länder i regionen också tar till vapnen.

Många är emot en fransk inblandning och än fler fransmän vill att parlamentet ska rösta om saken. I dag blir det bar en debatt, och det kanske inte bara blir så bara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista