Michel Barnier, EU-kommissionär med ansvar för bland annat finansfrågor. Foto: Yves Logghe/Scanpix.

Hårdare regler för skuggbanker

1:27 min

Det krävs skärpta regler för den så kallade skuggbank-sektorn, anser EU-kommissionen. Kommissionen visar på faror med hur vissa finansiella företag agerar som banker, utan att behöva följa de regler som finns för banker.

EU-kommissionär Michel Barnier vill nu, i ett första steg, se hårdare likviditetskrav för penningsmarknadsfonder.

– Jag vill inte föra krig mot de här fonderna, men jag vill att de ska vara ordentligt övervakade, att de är transparenta och att de är korrekt kapitaliserade, säger Michel Barnier, som är EU-kommissionär med ansvar för bland annat finansmarknadsfrågor.

Penningmarknadsfonder är en del av den så kallade skuggbanksektorn, som globalt beräknas uppgå till närmare 500 miljarder kronor.

Skuggbankerna regleras inte på samma sätt som vanliga banker, och många pekar på den här parallella bankverksamheten som en risk för hela det finansiella systemet.

I penningsmarknadsfonder kan till exempel företag parkera pengar för några dagar eller veckor. Men enligt EU-kommissionen har de här fonderna ibland så lite pengar tillgängliga i kassan att företagen blir nekade att få tillbaka sina pengar när de behövs, till exempel vid löneutbetalningar.

Nu föreslår EU-kommissionen en ny lagstiftning med skärpta likviditetskrav. Penningmarknadsfonderna ska tvingas att, inom en vecka, kunna få loss 30 procent av sin portföljs värde i reda pengar.

EU-kommissionen pekar på att det senare kan bli nödvändigt med ytterligare regleringar av skuggbanksystemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista