Barack Obama och Vladimir Putin vid ett möte tidigare i somras. Foto: Evan Vucci/Scanpix.

Putin vill prata om Syrien under G20-mötet

Syrien väntas överskugga världsekonomin
2:16 min

G20-mötet i S:t Petersburg är ett påkostat möte som egentligen ska avhandla viktiga världsekonomiska frågor. Men allt pekar på att det kommer att bli Syrien som står i förgrunden.

– Det kommer att tas många gemensamma beslut som kommer att ge resultat och påverka världsekonomin, sa ryske presidenten Vladimir Putin i ett av många positiva ryska tv-inslag om G20-mötet, som syftar till att lyfta fram landets viktiga roll i världsekonomin och världspolitiken. 

I nyhetsprogram presenteras de tjugo deltagande länderna främst utifrån sitt förhållande till Ryssland, som i en intervju med tyska förbundskanslern Angela Merkel.

– Inom ramen för EU har vi goda grannrelationer med Ryssland, sa Merkel enligt den dubbade ryska intervjun.

Det liknar ett eko från övriga ledare som intervjuas i de ryska tv-kanalerna, från Brasilien till Saudiarabien. Alla lovordar sin ryska relation.

För Moskva är G20 mer än ett världsekonomimöte där frågor om arbetslöshet och börser avhandlas. Det är också tänkt som en propagandaseger för Ryssland som lagt motsvarande 400 miljoner kronor på arrangemanget.

Men mötets viktigaste relation, den med USA, saknas i tv. President Putin har sagt sig vilja ta upp Syrienfrågan vid G20 trots att det inte står på agendan. Klyftan är djup mellan länderna inte bara på grund av Syrien, men detta avfärdas av Putin.

– Jag räknar med att jag kommer samtala med våra amerikanska kollegor under G20 i S:t Petersburg. Vi har alltid haft mycket konstruktiva möten, sa president Putin inför mötet.

Rent formellt är inte G20 ett forum för beslut om Syrien, men också informella möten kan ha betydelse i den just nu så spända Syrienfrågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".