Fremskrittspartiet har geoenergikonferens.

Fremskrittspartiet hoppas på regeringsplats

Invandringsfrågan i centrum
1:50 min

I Norge tyder allt på en borgerlig valseger i valet på måndag. Och då är sannolikheten stor att invandringskritiska Fremskrittspartiet för första gången kommer med i regeringen.

Ökad privatisering av vård och omsorg, mindre byråkrati, sänkta skatter och att använda mer av statliga oljefondens pengar till att rusta upp vägarna är viktiga frågor när Fremskrittspartiet nu är ute och valkampanjar.

Och så invandringen, där det främst handlar om att invandrare som kommer till Norge ska kunna göra rätt för sig, inte utnyttja det norska välfärdssystemet. När det gäller asylpolitiken vill man ha snabbare handläggning så att de som inte har asylskäl lämnar landet snabbare än i dag.

Men trots den strama invandringspolitiken kan partiet inte jämföras rakt av med Sverigedemokraterna eller Dansk folkeparti, säger statsvetaren Anders Ravik Jupskås, som forskar om högerpopulistiska partier. Dels handlar det om bakgrunden, Fremskrittspartiet är i grunden ett protestparti, dels handlar det om själva synen på invandrarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".