Medlemmar i senatens utrikesutskott diskuterar Syrienfrågan. Foto: Mark Wilson/Scanpix

Senatens utrikesutskott godkände insats i Syrien

1:47 min

Senatens utrikesutskott i USA sa i går ja, med begränsningar, till en amerikansk militär attack mot Syrien. Nästa vecka ska hela senaten ta ställning och resultatet av omröstningen är ännu oklart.

Samtidigt pågår debatten i kongressens andra kammare, representanthuset. Utrikesutskottet där ställde frågor till utrikesminister John Kerry och försvarsminister Chuck Hagel, i går.

En av dem som vände sig till minstrarna var republikanen Jeff Duncan från South Carolina.

– Inte en enda av mina väljare i South Carolina, eller de som skrivit till mig, tycker att vi ska blanda oss i. De säger nej, vi ska inte ge oss in i Syriens inbördeskrig, sa Jeff Duncan.

En demokrat, Juan Vargas från Californien, som lutade åt att stödja presidenten, berättade om en väljare, vars son deltagit i Irakkriget. Väljaren hade sänt med en fråga till försvars- och utrikesministrarna:

– Talar ni sanning? sa Juan Vargas.

Ett av utskotten i senaten det viktiga utrikesutskottet, godkände ett militärt angrepp av Syrien, med förbehåll, i går. Röstfördelningen var oväntat jämn 10 mot 7 och hela senaten har inte röstat än.

Det bli svårare för president Obama att få stöd i representanthuset. Hans motståndarparti republikanerna har majoritet där, men åsikterna går inte efter partilinjerna. Presidenten fick stöd från en republikansk kritiker, Adam Kinzinger, själv pilot i militären:

– Jag häpnar när jag hör mina kollegor. Gud hjälpe oss om vi lamslår oss själva sa Adam Kinzinger.

Ännu har bara ett mindre antal av kongressledamöterna bestämt sig.

Debatten fortsätter inför omröstningen nästa vecka och trots att ledande politiker i båda partierna ställt sig bakom Obama kan han fortfarande inte vara säker på att vinna kongressens stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista