Foto: Scanpix.

Riksbanken lämnar räntan låg

Reporäntan blir som väntat kvar på fortsatt låga nivåer: 1,0 procent. Det beskedet lämnade Riksbanken på torsdagsförmiddagen. Precis som tidigare flaggar direktionen för att räntan blir kvar på en riktigt låg nivå länge.

Riksbanken skriver i sitt beslut att man ser allt fler tecken på att det ekonomiska läget förbättras. Men för att konjunkturen ska fortsätta att stärkas behöver räntan hållas låg, och inte förrän mot slutet av 2014 är en höjning aktuell.

– Genom att hålla räntan låg ger vi fortast stöd åt den konjunkturuppgång vi ser, säger riksbankschef Stefan Ingves.

Liksom förra gången reserverade sig de vice riksbankscheferna Karolina Ekholm och Martin Flodén mot beslutet. Båda ville se en sänkning av reporäntan till 0,75 procent.

Den övriga direktionen skriver i sitt beslut att en sänkning visserligen skulle innebära att man når inflationsmålet tidigare, men att riskerna med hushållens skulder skulle öka. 

Prognosen är nu att Riksbanken låter räntan vara till slutet av 2014, för att sedan höja och landa på en ränta på 2,0 procent under tredje kvartalet 2015. Ett år senare väntas räntan ligga på 2,8 procent.

När det gäller Riksbankens bedömning av BNP-utvecklingen i Sverige justerar man ned sin prognos något för 2013 till 1,2 procent, medan direktionen tror på en tillväxt om 2,7 procent 2014 och 3,6 året därpå.

Arbetslösheten i Sverige väntas bli något lägre än vid tidigare bedömning i juli. I år väntas arbetslösheten landa på 8,1 procent, för att sedan minska till 7,9 nästa år och 7,2 procent under 2015.

– Vi ser en tydlig vändning på arbetsmarknaden nästa år. Arbetslösheten blir lägre än vi väntat oss, och det är en väldigt positiv nyhet, säger Stefan Ingves.

Även vid Riksbankens tre senaste möten – i juli, april och februari – har direktionen valt att lämna reporäntan på 1,0 procent. Motiveringen har varit att man velat ge draghjälp till den svenska ekonomin.

Den senaste förändringen av räntan gjordes i december 2012, när Riksbanken sänkte räntan med 0,25 procentenheter till 1,0 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista