Riksbanken spår stark svensk tillväxt nästa år

Det blir bra fart på svensk ekonomi 2014, enligt Riksbakens prognos, som ligger i topp vad gäller bedömningen av den svenska tillväxen mätt i BNP för nästa år.

Riksbanken hamnar på 2,7 procent nästa år, och ligger därmed några tiondelar över övriga prognoser från olika bedömare under sensommaren.

För 2016 spås 3,6 procents tillväxt.

Trots den starka tillväxten väntas inflationen ändå inte öka och nå 2-procentsmålet förrän 2015. Därmed lämnas prognosen oförändrad om när räntan ska börja höjas. Räntan lämnas också oförändrad på 1 procent, även om två av ledamöterna ville sänka till 0,75 procent.

Enligt vad som kallas räntebanan kommer räntan att börja höjas först mot slutet av 2014.

Årets tillväxt beräknas till 1,2 procent, och inflationen mätt i KPI hamnar på 0,1 procent. Alltså ingen inflation alls i stort sett.

Riksbanken påpekar återigen i sitt beslut att inte sänka räntan, vilket i sig snabbare skulle leda till inflationsmålet, att risken för högre hushållsskuldsättning överväger.

Om hushållen av ett eller annat skäl skulle tvingas att snabbt minska sina skulder finns risk att arbetslösheten stiger kraftigt och att det uppstår långvariga svårigheter att stabilisera inflationen runt målet, anser Riksbanken i samband med räntebeslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".