1 av 3
Biståndsminister Gunilla Carlsson och Somalias president Hassan Sheikh Mohamud i Mogadishu, Somalia
2 av 3
Somaliskt pressuppbåd på flygplatsen Gunilla Carlsson och landets president Hassan Sheikh Mohamud. Foto: Richard Myrenberg/SR
3 av 3
Biståndsminister Gunilla Carlsson på presskonferens med Somalias president Hassan Sheikh Mohamud. Foto: Richard Myrenberg/SR

Svenskt ministerbesök i Somalia

2:43 min

En svensk biståndssatsning i Somalia för en och en halv miljard kronor. Det var en av anledningarna till att biståndsminister Gunilla Carlssons besökte i Mogadishu igår. Vår afrikakorrespondent följde med i planet till det krigshärjade landet.

– Ja det är väldigt bra att ha ständiga kontakter och se hur man långsiktigt kan bidra till förbättringar. Just nu känns säkerhetsläget lite ansträngt, men samtidigt finns det kapacitet både här i kenya, etiopien och somalia tillsammans att lösa problem som man onekligen står inför. Men jag är optimistiskt långsiktigt om Somalia, det måste vi vara.

En optimistisk Gunilla Carlsson på väg till en av världens farligaste städer, i en av världens mest söndertrasade och våldsamma länder: Somalia.

Ett land som Sverige nu satsar en och halv miljard kronor i långsiktigt bistånd till. Det handlar om allt från institutionsbyggande till åtgärder för unga och kvinnor, men också en strävan att koppla in den stora somaliska diasporan i Sverige.

För ett år sedan bildades en ny regering i Somalia med stort internationellt stöd samtidigt som den islamistiska milisen al Shabaab var på reträtt. Många såg det här som ett gyllene läge för landet att byta kurs. Men säkerhetsläget är fortsatt svårt.

Trots det menar Gunilla Carlsson att det ändå är viktigt att vara med nu.

– Jag tror att på det sätt som bistånd har förnyats så är det i mer och mer svåra miljöer. Och det måste vi förhålla oss till. I andra miljöer kommer det annat kapital. Här kan biståndet, tror jag, spela rätt stor skillnad och då är det viktigt att det kommer fram snabbt för att bidra till återuppbyggnad och stabilisering.

Vid ankomsten i Mogadishu möter landets president Hassan Sheikh Mohamud upp i ett mottagningsrum direkt vid flygplatsen. Det är en av de platser som bedöms som tillräckligt säker.

President Sheikh Hassan Mohamud menar att läget är bättre än för ett år sen, inte minst tack vare omvärldens stöd.

Den 16 september kommer det hållas ett stort möte i Bryssel just kring Somalia och landets framtid, allmänt kallad ”Den nya given” eller ”Comapct”, ett omfattande treårsprogram för Somalias framtid.

– För första gången i sedan inbördeskriget bröt ut får vi nu ett budgetstöd från partner i omvärlden

Samtidigt utformas slutdetaljerna kring den nya given. Allt finns på plats för återuppbyggnadsprocessen av landet, säger Somalias president Hassan Sheikh Mohamud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista