Vindskraftparken Lillgrund i Öresund söder om Malmö. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix

Grön fond för miljöteknikföretag

1:02 min

Regeringen vill satsa på små och medelstora miljöteknikföretag i en ny grön investeringsfond i den kommande budgetpropositionen. Enligt näringsminister Annie Lööf och IT- och energiminister Anna-Karin Hatt gäller satsningen totalt cirka 700 miljoner kronor fram till år 2020.

– Vi har väldigt många goda miljöteknikidéer i Sverige, duktiga forskare som är duktiga på att hitta nya lösningar. Om de inte ska stupa på målsnöret så är det viktigt att det kan finnas finansiering och tillräckligt mycket riskvilligt kapital framför allt i tidiga skeden för små företag

Ni hoppas att näringslivet ska gå in med kapital, vad får er att tro att det blir så?

– Jag för en nära dialog med näringslivet och uppmanar dem att gå in tydligare än vad man har gjort hittills därför att det är så tydligt att det finns god kunskap på miljöteknikområdet i Sverige. Det kan handla om vattenrening eller om hållbara städer eller förnybara bränslen i transportsektorn. Och det är klart, om det offentliga med regeringen och med privata kan öka satsningar på att investera i idéer i tidigare skeden i små- och medelstora företag så kommer det att leda till att Sverige kommer ta ytterligare positioner i den miljömarknad som växer jättesnabbt globalt, säger Anna-Karin Hatt, energiminister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista